colosseum-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-romeVaticaansint-pietersplein-romeRome

Romeins Museum Archeon

Stukken aardewerk, munten en Romeinse wapens. Dat alles en veel meer is vanaf 23 augustus 2011 te zien in het Romeins Museum in het Archeon.

Eeuwenlang lag ons Romeinse erfgoed verscholen in de oude oevers van de Rijn. Toen het Stadshart verrees, werd pas goed duidelijk over welke historische rijkdom onze bodem beschikte. Onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit konden hun enthousiasme amper onderdrukken toen zij in Alphen aan den Rijn de ene na de andere verrassende vondst deden. Albaniana, het fort dat een belangrijke schakel van de Limes uitmaakte, werd stukje bij beetje blootgelegd. In het spoor van de Romeinen kwam het roemruchte begin van onze jaartelling weer tot leven.

Jarenlang verdwenen de bodemschatten in het opslagdepot van de provincie. Munten, sieraden, aardewerk en wapenuitrustingen lagen er te wachten om afgestoft en bewonderd te worden. Vanaf 23 augustus hebben zij de ereplaats die zij verdienen in het Romeins Museum Alphen aan den Rijn, gevestigd voor de entree van Archeon. In de Villa van Rijswijk kan het publiek straks het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn en Zuid-Holland bijna aanraken. Maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties vertellen het verhaal van vroeger op een eigentijdse manier.

Dit nieuwe museum, een gezamenlijk initiatief van Archeon, Bouwfonds, de gemeente Alphen aan den Rijn en het Archeologiehuis Zuid-Holland, vormt een prachtige aanvulling op het culturele en educatieve aanbod in onze stad en regio. Het krijgt bovendien een educatieve functie. Of het nu de toevallige bezoeker van Archeon betreft of doelgericht publiek: het museum heet iedereen van harte welkom om kennis te nemen van de Romeinse nalatenschap.

Wat is er allemaal te zien?
Na een introductiefilm in het amfitheater komen op de eerste etage alle archeologische vondsten uit de provincie aan bod van de prehistorie en de middeleeuwen. In het Romeins museum zie je vooral veel vondsten van de opgraving van een oud Romeins fort dat in de buurt van Alphen lag. De collectie toont onder meer aardewerk, munten, sieraden en delen van wapenuitrustingen. Op de bovenverdieping zijn schatten van opgravingen uit andere delen van Zuid-Holland te zien.

Daarnaast kom je in het Romeins Museum alles te weten over het Romeinse leven in Alphen aan den Rijn, bijvoorbeeld welke Romeinse gerechten onze voorouders overnamen en of er ook Romeins bloed door jouw aderen stroomt.

Archeon
Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Tips en bezienswaardigheden

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels