Vaticaansint-pietersplein-romeColosseum-romeRomecolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Het diner van Trimalchio

‘Romeins’ lijkt soms een ander woord voor ‘decadent’. Mateloze bras- en slemppartijen, woeste orgieën, vrije seks... Dat is een verkeerd beeld.

Rome_Boeken_Petronius_Het_diner_van_TrimalchioDe Romeinse literatuur is serieus en ingetogen. Grote uitzondering: de Satyrica van Petronius, een roman uit de eerste eeuw. Alle remmen gaan los. Vooral in het middendeel van de roman, een beschrijving van een uitzinnig diner.

De rijke vrijgelatene Trimalchio laat geen middel onbenut om zijn gasten te verbluffen en te verrassen. Krankzinnige gerechten, daverende shows en meeslepende verhalen: zijn diner biedt alle ingrediënten voor een wilde Romeinse nacht.

Gaius Petronius Arbiter (27-65) was ceremoniemeester aan het keizerlijk hof. Het levendig beschreven diner van Trimalchio uit Petronius' roman Satyrica is een van de bekendste scenes uit de literatuur van de oudheid.

Vincent Hunink (1962) is latinist aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij vertaalde onder meer werk van Tacitus, Apuleius en Plinius.

Het diner van Trimalchio
Petronius
Athenaeum, 2017
ISBN 9789025307233
€9,99

Bestel Het diner van Trimalchio bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels