Colosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaancolosseum-romesint-pietersplein-romeRome

Colosseum

Voor kinderen is het Colosseum misschien wel het meest indrukwekkende gebouw van Rome. Een bezoek aan het Colosseum wordt nog leuker met onderstaande weetjes.

Rome_colosseum-rome-2a.jpgOp de plek waar nu het Colosseum staat, bevond zich vroeger een groot meer, dat hoorde bij Nero’s Gouden Huis. Toen keizer Vespasianus in het jaar 70 na Christus de opdracht gaf te beginnen met de bouw van een enorm amfitheater, werd het meer binnen de kortste keren volgestort met beton. Al gauw verrees er een enorme arena op de plek waar eerst nog vissen zwommen.

Toen keizer Vespasianus nog aan de macht was, vonden er in het amfitheater voornamelijk gevechten tussen mensen en dieren, tussen mensen onderling of tussen dieren onderling plaats. Alleen al tijdens het honderd dagen durende openingsfeest werden duizenden wilde dieren in het Colosseum de dood ingejaagd.

Vespasianus’ oudste zoon, Titus, hield van nog meer spektakel. Volgens veel Romeinse bronnen vonden er gedurende zijn regeringsperiode zelfs watergevechten plaats  in het Colosseum! Het hele amfitheater zou onder water gezet zijn om zeeslagen uit de geschiedenis na te kunnen spelen. De Romeinse dichter Martialis zou geschreven hebben dat de arena in een mum van tijd kon veranderen ‘van droog land naar woeste zee’. De historicus Suetonius heeft zelfs opgetekend dat keizer Domitianus ‘genoeg schepen had laten aanrukken om twee complete armada’s te vormen’.

We weten echter niet precies of het allemaal wel waar is; er zijn helaas niet echt duidelijke bewijzen aangetroffen over de precieze locatie van dit gebeuren. Was het wel het Colosseum waar beide schrijvers de watergevechten hadden gezien?

Zeker is in elk geval dat het – als het inderdaad mogelijk is geweest het Colosseum onder water te zetten – al snel afgelopen was met de nagespeelde zeeslagen. Toen Titus overleed en zijn jongere broer Domitianus de heerschappij over de stad op zich nam, besloot hij het Colosseum uit te breiden met het zogenaamde hypergeum, het netwerk van kamers, kamertjes, tunnels en gangen onder het Colosseum. Vandaag de dag kun je dit gangenstelsel nog steeds zien, onder de ‘vloer’ van de arena. Toen dit gangenstelsel er eenmaal was, kon er geen water meer in het Colosseum worden gepompt en viel het doek voor de zeeslagen en andere watergevechten.

De 'vloer' van de grote arena was van hout. Hierop was een dikke laag zand aangebracht. Dat zand was onder andere bedoeld om het bloed van de gladiatoren en dieren die gewond raakten goed op te nemen, zodat het niet over de grond stroomde. Onder de arena lagen kleedruimten, stallen en kooien voor de wilde dieren en vochtige, donkere cellen waar gevangenen werden vastgehouden. Volgens velen werden ze soms letterlijk voor de leeuwen geworpen, maar anderen vertellen juist dat het er wat minder bloederig aan toe ging. Sinds kort kun je ook een kijkje nemen in deze ondergrondse ruimten van het Colosseum. Je kunt bijvoorbeeld de kamers zien waar de gladiatoren moesten wachten voor ze de arena mochten betreden en de ruimte waar de kooien met wilde dieren stonden.

De gladiatoren brachten het er vaak niet levend vanaf. Als een gladiator zwaar gewond was, ging hij voor de keizer staan. De keizer besliste over het leven van de gladiator: als hij zijn duim omhoog stak, betekende dat dat hij mocht blijven leven. Als hij zijn duim riching zijn borst stak, was dat echter slecht nieuws voor de gladiator: dan moest de gladiator dood...

Waarschijnlijk moet je voor je het Colosseum binnen mag, wel even in de rij staan, zeker als je in de vakantie in Rome bent. Vroeger hoefde dat echter niet: de bezoekers konden namelijk gebruik maken van de 80 genummerde ingangen van het Colosseum, en van net zoveel trappen die naar de verschillende verdiepingen leiden. Hierdoor konden alle bezoekers binnen 10 minuten op hun plaats zitten en kon iedereen in dezelfde tijd het amfitheater weer verlaten. Als het te warm was kon men een groot zeildoek over de tribunes spannen, zodat de keizer en de toeschouwers niet in de brandende zon zaten.

Hopelijk kun je je met al deze weetjes een beetje voorstellen hoe het Colosseum er vroeger moet hebben uitgezien. Binnenkort geven we je hier een aantal tips voor boeken en strips waarin het Colosseum een rol speelt, zodat je nog meer kunt lezen over de gevechten die hier plaats vonden en goed kunt zien hoe het Colosseum er in de tijd van de oude Romeinen uitzag!

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels