kerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romeColosseum-romeRome

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pieter is een enorme basiliek gebouwd op het graf van Petrus. Al in de tweede eeuw stond er een heiligdom op deze plaats. De eerste grote kerk werd in opdracht van keizer Constantijn gebouwd en rond 349 voltooid. Toen deze in de vijftiende eeuw op instorten stond, legde paus Julius II de eerste steen voor een nieuwe kerk. 

Rome_Sint_Pieter-basiliek

Veel bekende architecten uit die tijd waren bij het ontwerp betrokken, zoals Rafaël, Bramante, Michelangelo en Bernini. In het jaar 1614 werd de gevel voltooid door Carlo Maderno en in 1626 werd de nieuwe basiliek ingewijd.

TIP: Tickets en Skip the line
Als je de Sint Pietersbasiliek wilt bezoeken boek dan je ticket vooraf online - dan vermijd je de lange wachtrijen en bovendien krijg je korting!

Koop hier je ticket voor de Sint Pieter met korting!

TIP: Bestel tickets voor een rondleiding door de Basiliek met een professioneel kunsthistoricus inclusief ticket voor toegang tot de lift van de prachtige koepel van de Sint-Pietersbasiliek.
Bestel tickets voor de rondleiding inclusief beklimming van de koepel

TIP: Rome Tourist Card
Met de Rome City Pass heb je gratis skip-the-line toegang tot de Sint-Pietersbasiliek en het Colosseum, gratis Hop-on Hop-off bus (24 uur) en gratis een airport-transfer (retour).

Bestel hier de Rome Tourist Card

Basiliek
Bij binnenkomst treffen de gigantische afmetingen van de kerk. Om een idee te geven: de Sint-Pieter is langer dan twee voetbalvelden bij elkaar en het Vrijheidsbeeld van New York past met gemak onder de koepel. In de basiliek zijn maar liefst 11 kapellen en 45 rijk versierde altaren te vinden. Een van de blikvangers is het pauselijk altaar, waar alleen de paus de mis mag opdragen. Het bevindt zich onder het baldakijn van Bernini, een bronzen overkapping gebouwd in opdracht van paus Urbanus VIII. Het baldakijn staat net iets achter de crypte waar Petrus begraven zou zijn en het gerucht gaat dat de paus stukken brons uit het Pantheon liet omsmelten om het te vervaardigen.

Rondleiding
Je kunt ook een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek boeken samen met een ervaren gids. De gids neemt je tijdens de tour van 1,5 uur mee in de historie van de bouw van de basiliek, vertelt over de bewoners van de kerk en geeft inzicht in de architectuur van de Sint-Pieter.

Boek hier een rondleiding met gids door de Sint-Pietersbasiliek

Rome_Sint_Pieter_basiliek

Petrus 
De locatie en de naam van de Sint-Pieter zijn niet door het toeval bepaald: de kerk werd gebouwd precies op het graf van Jezus’ eerste apostel Petrus. Dat graf bevindt zich, zo vertelt men, diep in de grond, recht onder het imposante baldakijn van Bernini. Tijdens een rondleiding, te boeken via de website van het Vaticaan, kun je het graf bezoeken. Petrus zou gestorven zijn omstreeks het jaar 67 onder keizer Nero tijdens een van de eerste christenvervolgingen.

Volgens een hardnekkig gerucht zou keizer Nero de christenen als schuldigen hebben aangewezen van een brand die enkele jaren eerder grote delen van Rome had verwoest. Hiertoe werden velen van hen samengebracht in het circus, eigenlijk bestemd voor wagenrennen, dat zich destijds op de Vaticaanse heuvel bevond. In de Jozef-kapel, helemaal links achterin de Sint-Pieter, herdenkt het linker altaar de exacte plek in het circus waar Petrus de dood zou hebben gevonden.

Rome_Sint_Pieter_basiliek

Michelangelo 
Het baldakijn vult de ruimte op tussen de vier machtige pijlers waar de koepel op rust. Deze koepel is een van de staaltjes bouwkunst van Michelangelo, die helaas stierf vóór de voltooiing ervan en hem dus nooit in volle glorie heeft kunnen aanschouwen. Hij nam het project aan toen hij reeds hoogbejaard was en zou er geen geld voor hebben gevraagd. Hierover zou het genie gezegd hebben: “Mijn salaris zal ik in de hemel wel ontvangen,” of woorden van gelijke strekking. 

Voor in de kerk vind je nog een meesterwerk van Michelangelo, de beroemde Pietŕ. Dit beeld van Maria met haar overleden zoon Jezus in de armen heeft de artiest voltooid toen hij slechts 25 jaar oud was. Ongelooflijk, nietwaar? Dat vond men destijds ook. Om te bewijzen dat Michelangelo daadwerkelijk de schepper van de marmeren beeldengroep was, verstopte hij zich op een nacht in de kerk. Daarna kerfde hij in het Latijn zijn naam op de sjerp van de maagd: MICHELANGELVS BVONAROTVS FLORENT[inus] FACIEBAT ofwel ‘Michelangelo Buonarotti uit Florence maakte dit’. 

Omnia Card
Nog een tip van de redactie van Rome-Nu:
met de Omnia Card heb je gratis toegang tot een groot aantal attracties in Rome (waaronder de Sint Pieter en de Vaticaanse Musea) en bovendien gratis openbaar vervoer en onbeperkt gebruik van de Hop-on Hop-off bus. Lees meer over de Omnia Card.

Bestel hier de OMNIA Card voor 3 dagen Rome


Rome_Sint_Pieter_plein

Atrium
In het atrium, de voorhal van de Sint-Pieter, bevinden zich vijf grote deuren. Met uitzondering van de middelste, gaat het om werken uit de twintigste eeuw. De rechter deur is de Porta Santa en deze wordt alleen geopend tijdens een Heilig Jaar. De paus klopt dan aan met een koperen hamer, de deur gaat van het slot en blijft het hele jaar open. Aan het eind van het Heilig Jaar, ook wel Jubeljaar genoemd, wordt de deur van binnenuit dichtgemetseld. Het laatste reguliere Jubeljaar was in 2000, maar het jaar 2016 is door paus Franciscus tevens als Jubeljaar bestempeld.

Rome_Sint_Pieter_basiliek

De centrale deuren stammen uit de 15e eeuw en zijn ooit gemaakt voor de Constantijnse basiliek. Aan de achterkant van deze deuren vind je een leuk grapje van Filarete, de ambachtsman die ze gemaakt heeft: op de onderste tien centimeter heeft hij zichzelf en zijn medewerkers afgebeeld terwijl ze dansen van plezier. Er springt een hondje rond en een van de hulpjes slaat op een tamboerijn. De kunstenaar plaatste naast dit vrolijke kunstwerkje zijn handtekening en de woorden: 'Anderen hebben het geld, maar Filarete heeft plezier!'

Foto's Dennis Faro

Rome_Sint_Pieter_basiliek

Rome_Sint_Pieter_uitzicht plein

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels