kerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomeColosseum-romeVaticaansint-pietersplein-rome

Sint Pietersplein

Het Sint-Pietersplein in Rome is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste pleinen ter wereld. Het werd in opdracht van paus Alexander VII tussen 1656 en 1667 aangelegd door Gian Lorenzo Bernini. Deze moest het plein zó vormgeven dat het meer dan genoeg ruimte zou bieden aan alle pelgrims die naar Rome kwamen om de paus te zien. Bovendien moest de voorgevel van de Sint-Pieter goed zichtbaar kunnen zijn vanaf het plein. Bernini voldeed ruimschoots aan deze voorwaarden: het plein werd een bouwkundig meesterwerk.

Rome_Sint_Pieter_plein-uitzicht

Zuilengang van Bernini
Bernini koos voor een ellipsvormig plein met een zuilengalerij die het plein als het ware omarmt: je zou kunnen zeggen dat het de armen van God zijn die iedere bezoeker verwelkomen. Het 240 meter brede en 196 meter lange plein biedt plaats aan wel 400.000 mensen. De 284 dikke zuilen van 1,5 meter doorsnede, staan in vier rijen om het Sint-Pietersplein. Bernini heeft met opzet enkele optische trucs in zijn plein verwerkt.

Tip van de redactie van Rome-Nu: Als je de Sint Pietersbasiliek wil bezoeken boek dan je ticket vooraf online - dan vermijd je de lange wachtrijen en je krijgt korting!

Koop hier je ticket voor de Sint-Pietersbasiliek

Rome_Sint_Pieter_plein

Wil je ervaren wat hiermee wordt bedoeld? Zoek dan op het plaveisel van het plein bijvoorbeeld naar de twee brandpunten, gelegen tussen de obelisk en de fonteinen. In een marmeren cirkel vind je de woorden centro del colonnato, midden van de zuilenrij. Ga precies op de cirkel staan en kijk naar de rij zuilen waar je op dat moment het dichtst bij staat. Zie je dat je ogen worden bedrogen (trompe-l’oeil)? Er is vanaf dit punt slechts één enkele rij zuilen zichtbaar in plaats van vier. Een prachtig kunstje van Bernini!

En dat is niet het enige: de plein heeft een heel bijzondere vorm. Van boven gezien ziet het Sint-Pietersplein er namelijk uit als...een sleutelgat! Jawel, de ellips symboliseert, samen met het trapezium tegen de voorgevel aan, de toegang tot het hemelrijk. Het verhaal wil dat Jezus Petrus de sleutels tot het paradijs overhandigde, opdat deze zijn taak als verspreider van het Woord Gods zou overnemen.

Obelisk
De obelisk die midden op het Sint-Pietersplein staat, heeft misschien wel de meest bewogen geschiedenis van alle Egyptische obelisken die vandaag de dag nog in Rome te zien zijn. Het is ook de enige obelisk die al die tijd overeind is blijven staan.

Rome_Sint_Pieter_sint-pietersplein

De obelisk stond oorspronkelijk in Heliopolis in Egypte, waar hij was gebouwd als eerbetoon aan de zon. In 37 na Christus liet keizer Caligula de obelisk naar Rome halen. Hij liet daartoe een speciaal schip bouwen, zodat de obelisk in zijn geheel kon worden vervoerd. Het schijnt dat deze obelisk de enige is die in zijn geheel van Egypte naar Rome is getransporteerd.

De maar liefst 372 ton zware obelisk kreeg een plaatsje in het Circus van Caligula, het latere Circus van Nero, waar Caligula hem opdroeg aan zijn voorgangers Augustus en Tiberius. Paus Sixtus V wilde de obelisk echter in het midden van het Sint-Pietersplein hebben staan – waar toen overigens nog niets te zien was van Bernini’s zuilengalerij. Daarvoor moest de obelisk ruim 300 meter worden opgeschoven. Michelangelo zag het niet zitten, maar Domenico Fontana durfde het wel aan de obelisk een ‘stukje’ op te schuiven.

Eerst liet Fontana een stevige fundering aanleggen in het midden van het plein, zodat de obelisk eeuwenlang op zijn nieuwe plek zou kunnen blijven staan. Daarna, op 30 april 1586, kon het echte werk beginnen. De operatie werd uitgevoerd door 900 man, 75 paarden en 40 lieren. Precies vijf maanden na de start, in september 1586, was het werk geklaard en stond de obelisk fier op zijn nieuwe plek, het Sint-Pietersplein.

Patroonheiligen van Rome
Lest best zie je op het Sint-Pietersplein standbeelden van de twee patroonheiligen van de stad Rome. Kijk je naar de voorgevel van de basiliek dan zie je aan je linkerhand niemand minder dan Petrus. Zoals de legende wil, waren hem de sleutels tot het rijk der hemelen gegeven door Jezus en hij is op de meeste afbeeldingen dan ook te herkennen aan de sleutelbos in zijn hand. Rechts zie je een man met een zwaard: dit is Paulus, die ooit als Romeinse soldaat christenen vervolgde, maar na zijn bekering tot het christendom de dood met het zwaard moest bekopen. Het feest van Petrus en Paulus, de patroonheiligen van de stad, wordt ieder jaar op 29 juni in Rome gevierd.

Gerelateerde artikelen: Lees meer over de Sint Pietersbasiliek.

Rome_saint-peter-square179389.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels