Romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaanColosseum-romecolosseum-rome

Schiacciata met blauwe druiven

Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! Ik gebruik in dit recept verse blauwe druiven, maar je kunt ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken natuurlijk. Serveer deze schiacciata ook eens bij zoute kazen, zoals gorgonzola of Parmezaanse kaas.

Rome_recept-schiacciata-1.jpgIngrediėnten (voor 1 brood)

80 ml extra vergine olijfolie
een paar takjes rozemarijn
450 g tarwebloem
1 tl fijn zeezout
2 el basterdsuiker
1 tl instantgist
250 ml warm water
400 g pitloze blauwe druiven

Schenk de olijfolie in een kom en roer de takjes rozemarijn erdoor. Kneus de rozemarijn, zodat het aroma goed vrijkomt. Zet de olijfolie een paar minuten apart.

Doe de tarwebloem, het fijne zeezout en 1 eetlepel basterdsuiker in een grote kom en roer alles goed door elkaar. Voeg de gist toe en roer opnieuw. Giet 2 eetlepels van de rozemarijnolie en genoeg warm water erbij om er een zacht maar niet te plakkerig deeg van te maken.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed alles in 5 minuten tot een soepel deeg. Meng ook de druiven erdoor en kneed het deeg dan nog eens 2 tot 3 minuten. Het deeg kan nu wat plakkerig aanvoelen. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het deeg wat steviger te maken.

Leg het deeg op een bakplaat met opstaande rand en verdeel het goed, zodat het overal even dik is. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen, totdat het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Rome__recept-brood.jpgDruppel de rest van de rozemarijnolie over het gerezen deeg en bestrooi het met wat extra rozemarijn en de rest van de basterdsuiker. Bak de schiacciata in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat hem even afkoelen op een rooster. Eet het brood het liefst vers uit de oven of verpak het goed in plasticfolie en bewaar het in de vriezer. Laat het dan voor gebruik helemaal ontdooien en bak het, gewikkeld in aluminiumfolie, 5 minuten in een voorverwarmde oven.

Dit recept komt uit het kookboekje Italiaans brood, waarin je nog meer recepten vindt voor verschillende soorten brood uit de Italiaanse keuken, van ciabatta en focaccia tot grissini en kleine pizza's. Buon appetito! 

Italiaans brood : van foccaccia tot grissini
Maxine Clark
H.J.W Becht's Uitgeversmaatschappij, 2011
ISBN 978902301270 2
€ 14,99

Bestel Italiaans brood bij bol.com  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels