colosseum-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaanRome

Te voet naar Rome

Wie te voet naar Rome wil trekken, doet er goed aan het boek Op pelgrimstocht naar Rome aan te schaffen.

Het boek, dat is samengesteld door Ben Teunissen, is een echte vraagbaak voor alle avontuurlijke Rome-reizigers: alle praktische aspecten die met de voorbereiding en de reis te maken hebben komen aan bod. Het is geschreven door zeer ervaren pelgrims, die allerlei tochten ondernomen hebben, zowel te voet als op de fiets. Hun verhalen, tips en ervaringen zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Uiteraard krijg je ook veel handige informatie over de bezienswaardigheden onderweg en in Rome. Met een handige paklijst, overzichtskaartjes en een woordenlijst met Italiaanse (basis)begrippen.

In het Woord vooraf schrijft Gert Wich, voorzitter van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome het volgende:

reizen-Op-pelgrimstocht-naar-Rome-Ben-Teunissen-1.jpg‘Het vreemde is dat, waar je ook komt in Europa, iedereen wel gebruik maakt van het adagium Omnes viae Romam preducunt: alle wegen leiden naar Rome. In ons land komt als snel de naam van Bertus Aadjes op met zijn Voetreis naar Rome. Helaas zullen maar weinigen dit gedicht tot het einde toe hebben gelezen. En zo blijven de ervaringen en motieven van Aafjes op zijn reis naar Rome alsnog verborgen.

Toch weten wij dat al sinds de Romeinen mensen vanuit onze streken heen en weer reisden naar Rome. Uit verschillende bronnen komt een beeld naar voren: de weg die de Weg van de Longobarden werd genoemd, is later de Weg van de Franken of Via Francigena geworden en beschreven in het reisverslag van de H. Willibaldus, gedateerd 725 na Christus.

De Via Francigena is onder deze naam voor het eerst genoemd in de Actum Clusio, een perkament uit 876 dat wordt bewaard in de abdij San Salvatore in Monte Amiata (Toscane). De route van de Via Francigena is uitgebreider beschreven door de aartsbisschop van Canterbury, Sigeric, gedurende zijn terugreis van Rome in het jaar 990. Deze weg werd meer en meer gebruikt na de instelling van het instituut ‘Heilige Jaren’ in 1300. De Raad van Europa heeft, op voorstel van het Italiaanse Ministerie voor Toerisme, in 1994 besloten de Via Francigena op te nemen in de lijst van Europese Culturele Wegen. Aldus herleeft een oude pelgrimsroute naar Rome, die zijn hoogtepunt had in de dertiende eeuw. De route begint in Canterbury, in het zuidoosten van Engeland, en loopt verder via Frankrijk en Zwitserland, om te eindigen in Rome.

De oude weg gaat langs de reisroute van bisschop Sigeric, die zich aan het einde van de tiende eeuw naar Rome begaf om daar paus Johannes XV te ontmoeten. Met een dergelijke rijke historische achtergrond – en ik besef dat ik slechts een enkel aspect heb aangestipt – is het verwonderlijk dat er maar zo weinig bekend is over hedendaagse ervaringen van pelgrims die op eigen kracht naar Rome zijn gegaan.

reizen-Wegwijzer-Via-Francigena-rome.jpgHet instituut van Europese Culturele Wegen draagt bij aan het onderhoud van het collectieve Europese geheugen. De economische en sociale eenwording van Europa kan niet zonder dat wij de onderliggende historische waarden kennen en onderhouden. En dat brengt ons bij de motieven van de hedendaagse pelgrim. Wat bezielt iemand om op eigen kracht naar Rome te lopen of te fietsen? Wat beweegt iemand om maanden van voorbereiding te steken in zijn, haar of hun tocht?

Zijn er toch religieuze waarden die mensen naar Rome doen gaan, of in een bredere betekenis spirituele overwegingen? Of gaat het om de kunst, om culturele reizen langs ’s heren wegen? Uit sommige verhalen kan men wel afleiden dat het sportieve aspect, de fysieke uitdaging, een rol speelt. Voor mijzelf ging het om een mix van spirituele overwegingen, het avontuur van het sobere, eenvoudige reizen door onbekende streken en toevallige ontmoetingen onderweg. […] Wat ook de motieven voor je reis mogen zijn, het zal een onvergetelijke ervaring worden, die als een mijlpaal in je leven zal voortbestaan.’

Mits je je goed voorbereidt natuurlijk. In de categorie Lezen over Rome vind je binnenkort meer boeken die je helpen bij de voorbereiding van je voetreis naar Rome, of die belevenissen en tips geven van mensen die je reeds zijn voorgegaan.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels