Romesint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaanColosseum-rome

Santa Costanza

De Santa Costanza in Rome is ooit gebouwd als mausoleum voor de dochters van keizer Constantijn, Constantia en Helena. Kosten noch moeite werden gespaard om iets bijzonders neer te zetten, dat zowel in Rome als erbuiten zijn weerga niet kende. Het kerkje is inderdaad een juweeltje en zeer zeker een flinke wandeling (of korte busrit) waard! 

Voor het interieur van de Santa Costanza kom je eigenlijk ogen tekort. Twaalf paar granieten zuilen dragen een ronde galerij, die op haar beurt de schitterend beschilderde koepel steunt. Het plafond van de kloostergang die om de zuilengalerij heen loopt, is zo mogelijk nog schitterender: de gebogen gewelven zijn versierd met fijne mozaieken - fruit, vogels, bloemen en faunen kijken vanuit de hoogte op je neer.

Rome_Santa_Costanza_Interior.jpg

In een nis tegenover de ingang van de kerk staat een replica van de sarcofaag van Constantia. Het origineel bevindt zich sinds 1790 in de Vaticaanse Musea. Of Constantia terecht heilig is verklaard, is overigens nog steeds een behoorlijk twistpunt binnen de katholieke kerk. Volgens geschiedschrijver Marcellinus was Constantia een onaangename vrouw, die furieus uit de hoek kon komen en haar echtgenoot het bloed onder de nagels vandaan haalde. Waarschijnlijk is Constantia dan ook door een vergissing heilig verklaard - haar naam zou zijn verward met die van een non die ook Constantia heette.

Rome_Santa_Costanza_-_vista_dalla_basilica_costantiniana.jpg

Dankzij deze verwarring kunnen we nu in Rome gelukkig genieten van een van de mooiste kerken van de stad, de pracht en praal van bijvoorbeeld de Sint-Pieter ten spijt. Laat je verrassen door de sfeer in deze bijzondere kerk, en vergeet niet je fototoestel mee te nemen om de prachtige mozaieken vast te leggen! 

Santa Costanza
Via Nomentana 349, Rome

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
19-04-2012

Sophia | Maar....waar is het? Dove ??Santa Costanza? In geen enkele gids wordt het vermeld,na een zoektocht op Google gevonden in de Via Nomentana.Ga er zeker een keer kijken,bedankt voor de tip



Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels