kerst sint-pitersplein romecolosseum-romeVaticaansint-pietersplein-romeColosseum-romeRome

Pasen in Rome

Locatie: Rome

Pasen betekent groot feest in Rome. Dat gaat gepaard met veel lekker eten, een colomba pasquale (een paasduif van zoet brood), enorme chocolade-eieren en heerlijke voorjaarspasta's.

Via Crucis
Op Goede Vrijdag wordt onder leiding van Paus Franciscus de Via Crucis (kruisweg) gelopen, een plechtige processie die van het Colosseum naar de Palatijn voert. De Paus draagt tijdens de tocht een groot houten kruis. Op elke statie, veertien in totaal, houdt de stoet stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de Paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

De processie is een indrukwekkend gebeuren. Achter de Paus sluiten ook veel Romeinen zich bij de processie aan. Ze dragen allemaal een lichtje, en sommigen zelfs een kruis.

De Via Crucis meelopen of luisteren naar de toespraak van de Paus? De processie start rond 21.00 uur bij het Colosseum. Zeker een aanrader als je tijdens het paasweekend in Rome bent!

Urbi et Orbi
Traditioneel is er op de zaterdag voor Pasen om 20.30 uur een Nachtwake in de Sint Pietersbasiliek. Op Eerste Paasdag wordt om 10.00 uur de Heilige Mis (Santa Mesa) gevierd op het Sint-Pietersplein. Om 12.00 uur spreekt de paus vanaf de Sint Pietersbasiliek de stad Rome en de rest van de wereld toe. Tijdens het Urbi et Orbi is het een drukte van belang op het Sint Pietersplein, dus zorg dat je er vroeg bij bent om een plekje te bemachtigen. Na de traditionele zegen spreekt de paus in tig verschillende talen een paaswens uit, waarbij hij Nederland steevast bedankt voor de bloemen.

Paaspicknick
Het zal tijdens deze evenementen wel heel druk zijn. Wil je liever genieten van de rust, haal dan bij een van de delicatessewinkeltjes lekkere ingrediënten voor een paaspicknick in een van de parken in de stad. Buona Pasqua!

Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels