Vaticaancolosseum-romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeColosseum-romeRome

Picasso in ItalIë

Locatie: Scuderie del Quirinale, Rome

Een eeuw nadat een jonge Picasso een reis maakte naar Italië wordt de beroemde Spaanse kunstenaar geëerd met een grote tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale in Rome. De tentoonstelling is met ruim 100 meesterwerken van Picasso uit de periode 1915-1925 een van de grootste tentoonstellingen ooit die in Italië aan Picasso zijn gewijd.

Rome_Picasso-scuderie-rennende vrouwen

Tijdens de reis door Italië maakte Picasso onder andere kennis met het prachtige werk van schilder Rafael in Rome, de beelden van Hercules en Antinous in Napels en de erotische fresco's in Pompeï. Deze werken hadden grote invloed op het latere werk en de stijl van Picasso. De kunstenaar maakte de reis in het spoor van het Russisch balletgezelschap Ballets Russes van  Sergej Djagilev. Picasso ontmoette tijdens de reis zijn eerste vrouw, de Russische balletdanseres Olga Khokhlova.

Rome_picasso-scuderie

Op de tentoonstelling in de Scuderie kun je een aantal bijzondere werken van Picasso bewonderen, zoals onder andere "Portret van Olga in een stoel” (1917), “Léonide Massine als Harlekijn” (1917), “Gitaar, fles, fruitschaal en glas op een tafel” (1919), “Twee vrouwen rennend op het strand” (1922), “Il flauto di Pan” (1923), “Saltimbanque Seated with Arms Crossed” (1923) en “Harlekijn met spiegel” (1923).  Bijzonder is ook het voordoek dat gebruikt werd tijdens de productie 'Parade' van Ballets Russes in Italië. Het doek is gemaakt door Picasso en is 17 meter lang en 11 meter hoog. Het wordt tentoongesteld in de Pietro da Cortona Salon in Palazzo Barberini.

Rome_picasso-scuderie

De expositie in Rome is tot stand gekomen in samenwerking met diverse gerenommeerde musea en instellingen wereldwijd: Centre Pompidou (Parijs), Museum Berggruen (Berlijn), Fundació Museu Picasso (Barcelona), Guggenheim en Metropolitan Museum (New York) en de Galleria Nazionali d'Arte Antica (Palazzo Barberini, Rome).

Pablo Picasso. Tussen Cubisme en Neoclassicisme: 1915-1925
Scuderie del Quirinale, Rome
22 september 2017 - 21 januari 2018

Rome_pablo-picasso-scuderie

Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels