RomeColosseum-romecolosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeVaticaan

Eerbetoon keizer Trajanus

Locatie: Markthallen van Trajanus, Rome

In 117 n.Chr., 1900 jaar geleden, stierf de geliefde Romeinse keizer Trajanus. Een grote tentoonstelling in zijn eigen Markthallen in Rome - “Traiano. Costruire l'Impero, creare l'Europa” (Trajanus. Bouwer van een Imperium. Schepper van Europa) - brengt eerbetoon aan “de beste van alle keizers”, die wordt neergezet als een ware superstar, zoals dat grafisch al duidelijk wordt weergegeven op de tentoonstellingsposter met zijn portret in zuurstokroze en gifgroen.

Rome_poster_trajanus

Trajanus, de keizer “die de vreugde wist terug te brengen bij de Romeinen”, aldus Plinius de Jongere. Trajanus, de bouwer van een Imperium: onder hem bereikte het Romeinse rijk zijn grootste omvang. Trajanus, die als “outsider” aan de macht kwam, de eerste Romeinse keizer die niet in Rome geboren was maar in Italica, een plaatsje in Spanje. Trajanus, die geen telg was van een keizerlijke dynastie, maar als Marcus Ulpius zijn sporen verdiende dankzij een razendsnelle militaire carrière die hem zo populair maakte dat keizer Nerva hem “adopteerde” als zijn opvolger.

Rome_trajanus-ingang

Het verhaal van de geliefde “Optimus Princeps” wordt verteld middels een rijke selectie aan archeologische vondsten - beelden, portretten, munten, architectonische decoraties, basreliëfs en afgietsels van de beroemde Zuil van Trajanus – afkomstig uit Italië zelf, maar ook uit het buitenland, o.a. uit Nederland!

Rome_veduta-trajanus

Nijmegen
Rome_portretkop-NijmegenEen prominente plaats in de tentoonstelling wordt ingenomen door een prachtige bronzen portretkop uit het Museum het Valkhof van Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Kort na zijn aantreden als keizer gaf Trajanus. rond het jaar 100, stadsrechten aan de stedelijke nederzetting die na het jaar 70 ten westen van het huidige centrum was ontstaan en hij verbond zelfs zijn naam aan de stad, Ulpia Noviomagus: Ulpia, de familienaam van Trajanus, Noviomagus, 'nieuwe markt', waar later de huidige naam Nijmegen van is afgeleid.

Maar ook multimediale en interactieve elementen ontbreken niet op deze tentoonstelling. Een primeur is de video, deels gefilmd met behulp van een drone, van de zogenaamde 'Privata Traiani domus', die een tijdje geleden onder een putdeksel in de wijk Aventino op de Piazza del Tempio di Diana ontdekt is en die hier voor het eerst aan het grote publiek wordt vertoond. Volgens onderzoekers waren de vijf kamers met schitterende fresco's, tien meter onder het straatniveau gelegen, de privévertrekken van Trajanus voordat hij keizer werd.

Rome_trajanus-markthallen

“Traiano. Costruire l'Impero, creare l'Europa”
Mercati di Traiano Museo dei Fori Imperiali
Via Quattro Novembre 94, Rome
29 november 2017 - 16 september 2018

Openingstijden
Elke dag van 9.30-19.30 uur (kaartjes tot één uur voor sluitingstijd)
Op 24 en 31 december van 9.30-14.00 uur.
Gesloten op 25 december, 1 januari en 1 mei 2018.

Rome_veduta-trajanus

Rome_trajanus-expositie

Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels