colosseum-romeRomeVaticaanColosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein rome

De Schat van de Oudheid

Locatie: Capitolijnse Musea, Rome

Om zowel te vieren dat de ‘vader van de moderne archeologie' Johann Joachim Winckelmann (1717 – 1768) 300 jaar geleden geboren werd, als ook te gedenken dat hij dit jaar 250 jaar eerder zijn sterfdag had, hebben de Capitolijnse Musea in Rome een tentoonstelling opgezet in de geest van hun museale papa: Il Tesoro di Antichità, Winckelmann e il Museo Capitolino nella Roma del Settecento.

Rome_winckelmann

Winckelmann
Winckelmann was een groot liefhebber van de antieken en zijn boek Geschichte der Kunst der Altertums zou het zaadje geweest zijn voor de kunstgeschiedenis zoals wij die vandaag kennen; in plaats van de kunst te categoriseren op tijd, zoals tot dan toe gebruikelijk was, deelde hij het in op basis van stijl en systematiseerde hij deze stijlen in perioden van groei en verval. Voor Winckelmann was de Griekse kunst het summum van alles, omdat het volgens hem de belichaming was van ‘een edele eenvoud en een stille grootsheid', die daarna nooit meer geëvenaard zou worden.

Rome_winckelmann-expositie

Met een verrijking van 124 werken is geprobeerd om op drie verschillende plaatsen in de Capitolijnse Musea (de Tentoonstellingszalen in het Palazzo Caffarelli en de Aardse Zalen en de Museale Zalen in het Palazzo Nuovo) de tijdsgeest waarin Winckelmann de geschiedenis bestudeerde én het museum zijn begin vond, terug te halen.

Het Museo Capitolino was namelijk het eerste publieke museum van Europa (1733), en was niet alleen bedoeld voor de conservering, maar ook voor de promotie van ‘het magnifieke en de pracht van Rome'. Een concept wat Winckelmann haarfijn aanvoelde en wat al snel navolging vond in de rest van het 18-de eeuwse Europa.

Il Tesoro di Antichità, Winckelmann e il Museo Capitolino nella Roma del Settecento
Capitolijnse Musea, Rome
Van 7 december 2017 tot 22 april 2018

Rome_winckelmann

Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels