colosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomeVaticaansint-pietersplein-romeColosseum-rome

Festa della Donna - 8 maart

Locatie: Rome, diverse locaties

Als je op 8 maart in Rome bent, of in een ander Italiaans stadje of dorpje rondwandelt, zal je het misschien opvallen dat er aan sommige huizen en winkels een prachtige gele bloem hangt: de mimosa. Dit is omdat men in ItaliŽ, meer dan in Nederland, speciale aandacht besteedt aan de Internationale Vrouwendag, of in het Italiaans 'La Festa della Donna'.†

Rome_festa-della-donna

Deze dag werd aan het begin van de 20ste eeuw uitgeroepen om, zoals vaak wordt aangenomen, de werkneemsters van de textielfabriek Cotton in New York te herdenken die in 1908 in een fabrieksbrand zouden zijn omgekomen. In werkelijkheid ontbreekt historisch bewijs voor deze brand, maar wordt de massale staking van vrouwen in New York en Chicago in de kleding- en textielindustrie op die dag als echte aanleiding gezien. Hun strijd voor een werkdag van acht uur, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht werd daarna jaarlijks op acht maart kracht bijgezet en in 1921 werd de dag op de 'Tweede Internationale Conferentie van de Communistische Vrouwen' als officiŽle 'feestdag' ingeluid. In de decennia daarna verspreidde het fenomeen zich snel over Europa.

In ItaliŽ werd aan deze politiek getinte dag ook al snel een feestelijk element toegevoegd door de Italiaanse vrouw een boeket met mimosa te geven; een bloem die begin maart bloeide er waar dus eenvoudig aan te komen was. De indianen zagen in deze bloem al het symbool voor kracht en vrouwelijkheid, dus ook al heeft de dag tegenwoordig aan oorspronkelijke waarde wat ingeboet, is het nog steeds gebruikelijk om op 8 maart†la donna†te eren en respecteren met dit bloemetje.

Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels