kerst sint-pitersplein romeRomeVaticaancolosseum-romesint-pietersplein-romeColosseum-rome

Turner, 'Werken uit het Tate'

Locatie: Chiostro del Bramante, Rome

In de buitenmaanden, waarbij het licht op zijn best is en de lente- en zomerkleuren geruisloos afspatten van het schildersdoek, kun je bij het Chiostro del Bramante, achter het Piazza Navona, naar binnen om tussen de oude kloostermuren de romantiek te beleven van de Engelse schilder William Turner (1775-1851).

Rome_turner

De schilder, die ter wereld kwam als Joseph Mallord William Turner in Convent Garden in Londen, leefde in een tijd waarin de romantiek hoogtij vierde en men in de kunsten door middel van escapisme het leven in het snel veranderende stadsklimaat een eigen wending probeerde te geven. Turner, die zeker in de latere jaren van zijn leven zwaarder van gemoed werd, was een meester in het afschilderen van de mens als een nietig wezen dat overgeleverd is aan de onmetelijke krachten van de natuur.

Rome_turner

Miniatuurscheepjes die in een enorme turbulente watermassa de ogenschijnlijk verloren strijd voeren tegen de golven, maar ook de expressieve kleuren van de horizon in de stilte na de storm wanneer het gevaar geweken is. Meer nog dan een weerspiegeling van de buitenwereld schetst het zonder meer de grillen van het innerlijke landschap. 

Rome_turner

Turner heeft in zijn leven ondanks of misschien juist dankzij zijn worstelingen meer dan 2000 schilderijen en maar liefst 19.000 tekeningen en etsen achtergelaten. Een enorm nalatenschap waarvan door het Tate Britain 90 schetsen, tekeningen, aquarellen en studies zijn geselecteerd om met het Romeinse publiek te delen. Het zijn allemaal werken uit zijn eigen atelier, die volgens de 19de-eeuwse kunsthistoricus John Ruskin alleen voor Turner's eigen plezier gemaakt zijn. 

Turner, Works from Tate
Van 22 maart - 26 augustus 2018
Chiostro del Bramante
Elke weekdag geopend van 10.00 - 20.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 - 21.00 uur.
Kaartjes kosten €14.

Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels