kerst sint-pitersplein romeRomecolosseum-romesint-pietersplein-romeColosseum-romeVaticaan

De rijke gezichten van Canaletto

Locatie: Palazzo Braschi, Rome

De schitterende tentoonstelling “Canaletto 1697-1768” in het Palazzo Braschi in Rome, met 68 schilderijen, tekeningen en documenten van de Venetiaanse schilder Canaletto, waaronder enkele wereldberoemde kunstwerken, is op veler verzoek verlengd tot 23 september 2018. 

Canaletto, het kleine kanaaltje, dat was de bijnaam voor de 18de-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Giovanni Antonio Canal (1697-1768). 250 jaar na zijn dood wordt in het hartje van Rome, aan het Piazza Navona, een overzichtstentoonstelling georganiseerd voor de schilder die bekend werd om zijn vedute (stads- of vergezichten).

Rome_canaletto-venetie

Uit de grootste musea van de wereld, zoals het Pushkin Museum in Moskou, het Kunsthistorisches Museum van Wenen, het Museum der Schone Kunsten in Boedapest en de National Gallery in Londen zijn schilderijen, tekeningen, boeken en documenten geplukt om nogmaals aan het publiek te laten zien hoe je details in een schilderij tot een kunst kan verheffen.

Rome_canaletto-expositie

Canaletto werd geboren in een eeuw waar de wetenschap en het Verlichtingsdenken hun invloed ook in andere gebieden lieten gelden en op deze golf meedeinend wist hij het genre van de veduta tot een hoger niveau te tillen. De Vlaamse meesters hadden het hele precieze schilderen van landschappen in de eeuw daarvoor een ziel ingeblazen en door Canaletto en anderen van zijn tijd, die tot in detail en met het juiste licht de kleurrijke gezichten van het dagelijks leven en de architectuur van Venetië wisten te benaderen, werd het genre net zo belangrijk als de hooggewaardeerde historiekunst en portretkunst. Voorbeelden hiervan zijn ‘Het Gezicht op het Canal Grande en de Rialtobrug' en 'De vergezichten van Rome'. 

Rome_canaletto-venetie

Interessant is ook om te zien dat Canaletto niet altijd deze ‘fotografische' schildertechnieken had. In het Palazzo Braschi zullen ook voorbeelden te zien zijn vanuit zijn vroegere jaren, waarin hij nog een veel vrijere en dramatische manier van schilderen had en wat van zijn laatste werken. Hierin richt hij zich meer op de vrije compositie en het atmosferische van de zogenaamde capriccio en wordt deels de realiteit en deels de fantasie gebruikt.

Canaletto – 1697 -1768
Van 11 april – 23 september 2018
Palazzo Braschi, ‘Museo di Roma', Piazza Navona
Entrée kost €11.
Openingstijden: Van dinsdag tot zondag van 10.00 – 19.00 uur. 1 mei gesloten.

Rome_canaletto-venetie

Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels