Colosseum-romeRomeVaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-rome

Een virtuele reis door het Forum

Locatie: Forum van Caesar en Forum van Augustus, Rome

Na het grote succes van de virtuele show van het Forum van Augustus vorig jaar, keert de show dit jaar weer terug in de zomermaanden, samen met een hele nieuwe show: het Forum van Caesar. De beide fora zijn te vinden aan de Via dei Fori Imperiali, waar ook het Colosseum te vinden is en aan de hand van de stem van Piero Angela, de meest bekende kunsthistoricus van Italië, wordt je meegenomen op een reis naar het keizerlijk Rome van 2000 jaar terug, een viaggio nei Fori. Van 10 juni tot en met 2 oktober 2022.

Rome_viaggio-nei-fori-forum

Het Forum van Caesar
Het Forum van Caesar bereik je door bij de Zuil van Trajanus het forum van deze keizer over te steken. Daar gezeten op een tribune en met een koptelefoon op begint het verhaal, bijgestaan door reconstructies en projecties, bij het moment van de opgravingen, waar 1500 werkers steen en been groeven om tot de diepe laag van het antieke Rome te komen en het Forum van Caesar (100 v.Chr. - 43 v.Chr.) te doen herleven. 

De rode draad van het verhaal richt zich op de rol van het forum voor het dagelijkse leven van de Romein, maar ook de figuur van Caesar, die een hele wijk heeft laten slopen om zijn droom om een centrale plaats voor handel, politiek, wetgeving, commercie en religie te creëren te laten verwezenlijken. De ruïnes van kantoren, tavernen, winkels, tempels en zelfs de resten van een publiek toilet worden weer virtueel opgebouwd om de grootsheid van zijn visie te laten zien. In een periode waarin de Senaat heel zwak was, wist de ambitieuze Julius de macht naar zich toe te trekken en wilde de Curia, de zetel van de Senaat, waar hij hem zien kon: naast het Forum. 

Rome_viaggio-nei-fori

Het Forum van Augustus
Je kunt er ook voor kiezen om naar de tijd van keizer Augustus te reizen, die 20 jaar na de dood van Caesar geboren werd. Met Augustus kwam het Romeinse keizerrijk in een nieuw tijdperk terecht, waarin het rijk reikte vanaf Engeland tot de grenzen van het huidige Irak, een groot deel van Europa en het Midden-Oosten en heel Noord-Afrika. Met een miljoen inwoners was Rome de tot dan toe grootste stad ooit en was de hoofdstad van de economie, macht, het recht en het vermaak. In de show wordt duidelijk hoe Augustus zijn stempel wist te drukken in de geschiedenis en de keizer werd van cultuur, rechtsvorming en kunst. 
Via Alessandrina, kant van het Largo Corrado Ricci

Rome_viaggio-nei-fori-forum

Viaggio nei Fori
Van 8 juli tot en met 8 november 2021
Tickets kosten €15 voor één show, een combiticket voor beide shows kost €25.

Roma Amor
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels