Romecolosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeColosseum-rome

Hiroshige: Zichten uit Japan

Locatie: Scuderie del Quirinale, Rome

Na Hokusai in de Ara Pacis is het nu de beurt aan de Japanse meester Utagawa Hiroshige (1797 – 1858) in de Scuderie del Quirinale in Rome. Vanuit privécollecties uit Japan, de Verenigde Staten en Italië zijn in een prachtige set-up met donkerblauwe muren delen van ‘De Drijvende Wereld' (ukiyoe) te bewonderen in een tentoonstelling genaamd ‘Zichten uit Japan'.

Rome_hiroshige

Voorloper van het impressionisme
230 werken laten zien waarom Hiroshige, samen met zijn tijdgenoten, wordt gezien als een voorloper van het impressionisme. De meest bekende serie werken is zijn Honderd gezichten van de hoofdstad Edo, die de landschappen representeert rondom Hiroshige's geboortestad Edo, het huidige Tokyo. Zijn tweede bekendste serie De Drieënvijftig Stations van de Tōkaidō kan omschreven worden als een soort reisgezicht van de stationnetjes en de omgeving op de route van Edo naar Kyoto.

Rome_hiroshige

Fotografisch
De unieke stijl van Hiroshige wordt bewonderd om het ‘fotografische' aspect ervan. Niet omdat het eruit ziet als een foto, maar omdat hij door verschillende niveaus en een afwisseling van leegtes en kleuren een bepaalde dynamiek weet te bewerkstelligen. Het gevoel van sereniteit en harmonie in zijn werken werd opgesnoven door de grote Europese impressionisten van de 19de eeuw. Hieronder was Vincent van Gogh die het beroemde werk De Bruggen van Ohashi onder een stortbui van de Japanse meester in olie kopieert. Een grote kracht van deze hoofdpersonage van de ukiyoe is dat hij haarfijn wist aan te voelen wat het publiek wilde zien; de adembenemende schoonheid van de Japanse vrouw, meerkleurige etsen van exotische en inlandse bloemen, insecten en dieren en erg populair waren ook zijn parodieën op klassieke verhalen.

Hiroshige, ‘Zichten uit Japan'
Scuderie del Quirinale, Via XXIV Maggio numero 16, Rome
1 maart 2018 – 29 juli 2018

Openingstijden: Van zondag tot donderdag van 10.00 – 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 – 22.30 uur. Entrée kost €15.

Rome_hiroshige

Roma Amor
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels