sint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomeVaticaanColosseum-rome

Ontdekt meesterwerk van Giorgio Vasari

Locatie: Galleria Corsini, Rome

Tot en met 30 juni 2019 is er in de Galleria Corsini in Rome, onderdeel van de Gallerie Nazionali di Arte Antica di Roma, een heel bijzonder schilderij te zien: een recent ontdekt meesterwerk van de schilder, architect en schrijver Giorgio Vasari: Il Cristo Portacroce (“De Kruisdragende Christus”).

Schilderwerk
Hoewel Vasari (1511 – 1574) beter bekend is als ‘de eerste kunsthistoricus' van Europa, was hij ook een begenadigd schilder. Als jonge leerling kwam hij in 1529 naar Rome, waar op dat moment de Hoog-Renaissance hoogtij vierde, en liet hij zich inspireren door de grote meesters daar. Hijzelf oogstte vooral lof met het Maniërisme in zijn werken en hij werd zelfs uitgenodigd om een frescocyclus te schilderen in het Palazzo della Cancelleria, een gebouw ontworpen door Donato Bramante voor kardinaal Raffaele Riario, camerlengo van de Rooms Katholieke Kerk. Later in zijn carrière vertrok hij naar Florence, waar hij de aandacht trok van de rijke De' Medici-familie en hij mocht werken aan schilderingen in het Palazzo Vecchio en de koepel van de Duomo.

Rome_vasari

Wedergeboorte
Ondanks zijn succes als schilder, is het de publicatie van zijn werk “Le Vite” (‘De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten van Cimabue tot onze tijd') waarmee hij letterlijk de geschiedenisboeken heeft gehaald. Dit boek wordt als het eerste kunsthistorische traktaat in de Westerse geschiedenis beschouwd en hoewel het concept 'Renaissance' al mondelijk rondzweefde is het hierin dat de term voor het eerst zwart op wit stond. Des te bijzonder is het dat er nu opeens van Vasari's hand een schilderij opduikt; wonderlijk genoeg als een soort wedergeboorte van zijn naam als schilder.

Vasari-expert
Het schilderij van de kruisdragende Christus werd op een veiling ontdekt door kunstkenner en Vasari-expert Carlo Falciani, die het herkende als een schilderij dat Giorgio Vasari zelf had geregistreerd in zijn boek Ricordanze, met naam, datum en opdrachtgever erbij. Hij schilderde het blijkbaar in 1553 voor de bankier en verzamelaar Bindo Altoviti. Vasari bevond zich toen op een belangrijk punt in zijn carrière, waarin hij paus Julius III en zijn kring als zijn patronaat mocht beschouwen. Het schilderij werd vlak voor zijn vertrek naar Florence voltooid en kan de kunsthistorici veel inzicht bieden in de werkwijze van Vasari en zijn bijzonder maniera-stijl. Maar het is ook gewoon een pareltje om te zien. 

Galleria Corsini
Via della Lungara 10

Openingstijden: Van woensdag tot maandag – 8.30 – 19.00 uur. Dinsdag gesloten.
Een kaartje kost €12 vol tarief, €6 gereduceerd tarief.  

Rome_vasari

Rome met kinderen
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels