sint-pietersplein-romeRomeColosseum-romeVaticaancolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Auschwitz in herinnering en verhaal

Locatie: Palazzo delle Esposizioni, Rome

Een groep leerlingen van een paar Romeinse middelbare scholen was zo onder de indruk van hun bezoek aan Auschwitz, dat ze hun eigen manier wilden bedenken om de verschrikkingen die daar hebben plaatsgevonden te herinneren. In samenwerking met Studio Azzurro, een kunstenaarscollectief dat zich uitdrukt in nieuwe media, is zo de tentoonstelling ‘Getuigenissen van getuigen: Auschwitz in herinnering en verhaal' ontstaan.

Rome_auschwitz

Het is voor de eerste keer dat een studenteninitiatief een platform krijgt in zo'n grote institutionele tentoonstellingsplek. In de expositie word je door een fysiek en mentaal parcours geleid, waarin een verbinding is gecreëerd tussen getuigen, die leefden ten tijde van, en de generaties van de toekomst.

De gezichten van Auschwitz
Al bij binnenkomst is er een welkomstcomité van Joodse families – toen nog allemaal samen - die je vanaf een grote fotowand aankijken. Je wordt uitgenodigd om een kleine ruimte binnen te stappen, waarna de deuren zich sluiten: een ervaring die een verre associatie moet hebben met de treinwagons waarin de Joden opgesloten werden om gedeporteerd te worden. In het donker hoor je de stemmen van Mussolini en Hitler, de opgewonden menigte en het onbestemde geluid van de trein. Als de deuren zich weer openen ben je onder de gevangen van de Auschwitz, waaronder zich ook politieke gevangenen, tegenstanders van het regime, zigeuners en homoseksuelen bevonden. Een projectie op de muur laat de structuur van het kamp zien. De grote doeken met de gezichten dragen stemmen in zich mee; overlevenden vertellen hun verhaal en vragen om te blijven herinneren en vertellen.

Rome_auschwitz

Vernietiging en experimenten
Naast deze visuele en audio-aspecten, gaat de tentoonstelling ook de diepte in. Drie verschillende onderwerpen worden uitgebreid uitgelicht. Een eerste deel wijdt zich aan het ontwikkelingsproces van de ‘vernietigingsmachine' en de medische experimenten die op de gevangen werden uitgevoerd. Een tweede deel gaat over de vorm en het ontstaan van de “Lagersprache”, een speciale taal die zich in de kampen ontwikkelde om elkaar, maar vooral om de orders van de SS-officiers te kunnen begrijpen. Een laatste stuk richt zich op de onbekende identiteit van zovele slachtoffers die slechts als een serienummer bekend stonden. 

Palazzo delle Esposizioni
Via Nazionale 94, Rome
26 januari - 31 maart 2019
Openingstijden: Zondag, dinsdag – donderdag – 10.00 – 20.00 uur
                        Vrijdag & zaterdag – 10.00 – 22.30 uur
                        Maandag gesloten.

Een ticket kost €6.

Rome_auschwitz

Roma Amor

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels