sint-pietersplein-romeColosseum-romeRomekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeVaticaan

Vrouwen: het lichaam en beeld tussen symbool en revolutie

Locatie: Galleria d'Arte Moderna, Rome

In de Galleria d'Arte Moderna in Rome, tegenover de Villa Borghese, zal van 24 januari tot 13 oktober 2019 de Vrouw het onderwerp van gesprek zijn. Een documentatie van het vrouwelijke universum van de negentiende eeuw tot nu, in de vorm van schilderijen, beeldhouwwerken, grafische kunst en fotografie. De vrouw als artistieke muze, als object om te bewonderen, als engel of verleidster, als feministe.

Rome_donne

Filmmateriaal
Vanuit het archief van de Cineteca di Bologna en Cinecittŕ is er allerlei documentairemateriaal, fotografische documenten en filmopnames opgerakeld om de tentoonstelling vorm te geven. Hiernaast zijn er video-installaties, performancevideo's en stukjes van kunstfilms te zien. Zo wordt er bijvoorbeeld de film Bellissima (2004) van regisseuse Giovanna Cagliardi getoond, die met shots uit films, populaire liedjes en interviews de weg laat zien de vrouw in de 20ste eeuw heeft bewandeld.

Een heel deel van de expositie is gewijd aan de relatie tussen contemporaine kust, de vrouwenemancipatie en de feministische strijd. Grote Italiaanse musea, publieke instituten en privé-verzamelaars hebben materiaal aangeleverd om de hoofdrolspeelsters hiervan een podium te geven.

Rome_donne

Het kunstwerk van de maand
Naast dit permanente onderdeel, zal er elke maand ook een nieuw kunstwerk aan het publiek onthuld worden als ‘Het werk van de maand'. En tussen april en oktober zullen er uiteenlopende activiteiten georganiseerd worden in relatie tot het thema van de Vrouw; lezingen, performances, muziekavonden en filmvertoningen. De hedendaagse vrouw wordt door het GAM (afkorting voor het museum) uitgedaagd om mee te doen met de wedstrijd #donneGAM op social media; post een foto van een vrouwelijke hoofdrolspeelster in je eigen omgeving; oma's, moeders, zussen, vriendinnen, partners, op het werk, thuis, op school, van vroeger of van nu. Al deze foto's worden op een daarvoor bestemde plek in het museum op een scherm uitgelicht.

Donne. Corpo e immagine tra simbole e rivoluzione
Galleria d'Arte Moderna, Via Francesco Crispi 24, Rome
24 januari - 13 oktober 2019

Openingstijden: Van dinsdag tot zondag van 10.00 – 18.30 uur. Een ticket kost €7,50.  

Rome_donne

Roma Amor

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels