Vaticaancolosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomeColosseum-romesint-pietersplein-rome

Expositie keizer Claudius

Locatie: Ara Pacis Museum, Rome

In het Ara Pacis Museum in Rome is tot 27 oktober 2019 de grote tentoonstelling 'Claudio Imperatore. Messalina, Agrippina e le ombre di una dinastia' te zien. De tentoonstelling is opgebouwd rond het leven en de heerschappij van Claudius, één van de meest controversiële Romeinse keizers ooit.

Er is aandacht voor de persoonlijkheid van Claudius, het politieke en administratieve werk van de keizer, zijn link met keizer Augustus, met zijn voorganger Caligula en met zijn populaire broer Germanicus. Ook Claudius' tragische relatie met vier vrouwen, waaronder Valeria Messalina en Julia Agrippina minor komen aan bod. Een periode gekenmerkt door complotten en tragische gebeurtenissen, die zich afspeelde tegen de achtergrond van het Romeinse keizerlijke hof en de controversiële gebeurtenissen rond de Julisch-Claudische dynastie. 

Rome_claudio-imperatore

Het verhaal van de tentoonstelling krijgt mede vorm door het gebruik van beelden en geluidsfragmenten. Er zijn verschillende unieke vondsten en archeologische voorwerpen te zien, waaronder de Tabula Claudiana met de beroemde toespraak die Claudius in 48 in de Senaat hield. Ze gaat over de toetreding van Galliërs uit Gallia Comata tot de Senaat, waarvoor Claudius een vurig pleidooi houdt.Er is ook een kostbare cameo met een portret van Claudius te zien, een klein verguld bronzen beeld van Agrippina minor en een fraaie afbeelding van Germanicus. 

Rome_claudio-imperatore

De tentoonstelling in het Ara Pacis Museum toont een beeld van Claudius dat enigszins anders is dan de doorgaans donkere en weinig vleiende versies die werden overgeleverd. Wat we zien is een keizer die in staat is om voor zijn mensen te zorgen, nuttige economische hervormingen lanceerde, grote openbare werken in gang zette en met zijn wetgeving bijdroeg aan de administratieve ontwikkeling van het rijk.

Claudio Imperatore - Messalina, Agrippina e le ombre di una dinastia
Museo dell'Ara Pacis, Rome
6 april - 27 oktober 2019 

Rome_claudio_imperatore

Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels