colosseum-romeRomeVaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-rome

I Marmi Torlonia

Locatie: Musei Capitolini, Rome

In het Palazzo Caffarelli, onderdeel van de Musei Capitolini in Rome, kun je tot en met 27 februari 2022 de expositie I Marmi Torlonia bewonderen, met bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen uit de privé-collectie van de familie Torlonia. Prachtige kunststukken , die lange tijd verborgen zijn geweest in een stoffige kelder en nu eindelijk mogen schitteren.

Rome_torlonia

Over de Torlonia-collectie ligt een sluier van geheimzinnigheid. Want ze is door de eeuwen heen door maar een handjevol mensen gezien. De familie heeft honderden kunstwerken in 1875 in een voormalige graanschuur in de Romeinse binnenstad neergezet. Sindsdien hebben daar weinig bezoekers een kijkje mogen nemen. Carlo Gasparri, ­archeoloog en emeritus hoogleraar in de Romeinse en Griekse kunstgeschiedenis, is mede-curator van de tentoonstelling en hij zegt: “Niet alles over de geschiedenis van de collectie is bekend. We weten dat er in die graanschuur ooit les is gegeven aan studenten kunstgeschiedenis. En er ­bestaan oude foto's van dames die de collectie aan het bekijken zijn."

De meeste kunstliefhebbers kennen de bijzondere privé-collectie dan ook alleen uit een catalogus van 1884 die de Italiaanse archeoloog Pietro Ercole Visconti samenstelde. Hij was diep onder de indruk: “Het museum van antieke sculpturen, dat is ingericht door prins Alessandro Torlonia, gaat alle grenzen van een privé-verzameling ver te buiten en vindt zijn gelijke hooguit in de publieke collecties van het Vaticaan en het Capitool.”

Rome_torlonia

Familie Torlonia
De leden van de familie Torlonia zorgden er door middel van talentvol ondernemerschap, uitgekiende investeringen, de oprichting van een bank en handige huwelijken voor dat de familie een van de allerrijkste van Rome werd. De familie Torlonia verzamelde vanaf de vijftiende eeuw meer dan zeshonderd bronzen en marmeren beelden uit de oudheid (uit de vijfde eeuw voor Christus tot de vierde eeuw na Christus).

Museo Torlonia
In 1875 werd een deel van deze verzameling tentoongesteld in het Museo Torlonia, het familiemuseum dat met dank aan prins Alessandro Torlonia, een steenrijke bankier, de deuren opende in een oud pakhuis aan de Via della Lungara, in de wijk Trastevere. Bijna tachtig kamers waren gevuld met beelden, maar helaas bleef het museum na de Tweede Wereldoorlog grotendeels gesloten. Alleen hooggeplaatste politici, belangrijke gasten en onderzoekers mochten de beelden af en toe bewonderen.

Rome_torlonia

Hoogtepunten
Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn onder andere het bronzen beeld van generaal Germanicus, het marmeren beeld van een zittende geit, een reliëf van bijna twee meter lang en een meter hoog uit de eerste eeuw na Christus, voorstellende de aankomst van een vrachtschip met zeilen, en de bustes van Romeinse keizers – die ondanks het feit dat ze van koud marmer zijn gemaakt, tot leven lijken te komen. De expressieve gezichten van onder meer Julius Caesar, Caracalla, Galba, Commodus en Hadrianus vormen een indrukwekkende rij machtige mannen.

Rome_torlonia

De Italiaanse autoriteiten zijn nu met een aantal musea in andere landen aan het onderhandelen – het Louvre in Parijs wordt genoemd – over een wereldtournee van deze tentoonstelling. Daarna zal de collectie huiswaarts keren en is het de bedoeling dat ze eindelijk een eigen museum krijgt in Rome.

I Marmi Torlonia – Collezionare Capolavori
Palazzo Caffarelli, Rome
14 oktober 2020 - 27 februari 2022

Rome_torlonia-expositie


Rome in eigen keuken

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels