Romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romecolosseum-romeColosseum-romeVaticaan

Banksy. A Visual Protest

Locatie: Chiostro del Bramante, Rome

In het Chiostro del Bramante in Rome is tot 9 januari 2022 een tentoonstelling te zien van meer dan honderd werken van street artist Banksy. Deze anonieme kunstenaar staat over de hele wereld bekend om zijn rake werken als 'Love is in the Air', 'Girl with Balloon', 'Queen Vic' en 'Napalm'.

De muren van het klooster, ontworpen door Donato Bramante rond 1500, tonen de ideeën, borden en berichten die door de beroemdste onbekende kunstenaar ter wereld zijn gelanceerd, op vele muren, in veel steden over de hele wereld. De tentoonstelling in Rome omvat de periode van 2001 tot 2017, inclusief meer dan 20 projecten voor platenhoezen en boeken. Alle werken zijn afkomstig uit privécollecties.

Rome_banksy-mostra-roma-

Wie is Banksy?
Banksy, vermoedelijk geboren in Bristol in het begin van de jaren zeventig, wordt beschouwd als een van de grootste exponenten van street art en werd in 2019 door ArtReview opgenomen op de veertiende plaats in de ranglijst van de honderd meest invloedrijke persoonlijkheden in de kunstwereld. Maar niemand, behalve zijn vrienden en naaste medewerkers, kent zijn identiteit. Wat we wel weten is dat hij zich heeft gevormd in de undergroundscene van de hoofdstad van Zuidwest-Engeland, waar hij samenwerkte met verschillende artiesten en muzikanten en dat zijn artistieke productie eind jaren negentig begon.

Rome_banksy-expositie

Vanaf dat moment begon hij talloze steden binnen te vallen, van Bristol tot Londen, New York, Jeruzalem tot Venetië met graffiti en verschillende optredens en invallen. De keuze om anoniem te blijven komt voort uit een reeks behoeften: de noodzaak om te ontsnappen aan de politie, gezien het plegen van invallen en illegale graffiti; zichzelf te beschermen door rekening te houden met de satirische achtergrond van zijn werken over gevoelige onderwerpen zoals oorlog, politiek, sociale problemen, politiegeweld, corruptie, het milieu en meer; de wens om de perceptie van zijn identiteit en zijn werken niet te vervuilen, zoals de kunstenaar zelf stelt.

Banksy, a visual protest
Chiostro del Bramante, Rome
8 september 2020 - 9 januari 2022

Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels