kerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romeColosseum-romeRome

Rome, geboorte van de hoofdstad

Locatie: Palazzo Braschi, Rome

In Palazzo Braschi in Rome is tot 26 september de tentoonstelling 'Roma. Nascita di una capitale 1870-1915' te zien. De expositie gaat over de geboorte van de hoofdstad Rome en maakt deel uit van een reeks festiviteiten om de 150ste verjaardag van Rome als hoofdstad van Italië te vieren. De tentoonstelling in Palazzo Braschi legt de nadruk op de grote gebeurtenissen die mede de geschiedenis van de nieuwe hoofdstad hebben bepaald vanaf 1870 tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Rome_Roma-Nascita-Capitale

Er zijn meer dan zeshonderd werken te zien, van schilderijen, posters en schetsen tot sculpturen, films, foto's en documenten die dit deel van de geschiedenis van de stad illustreren. Dat zorgt voor een enorm gevarieerde expositie, gaande van beelden uit originele films die Rome tonen in de overgang tussen de negentiende en de twintigste eeuw, tot reclamemateriaal en de schitterende documentaire reportagefoto's die tussen 1888 en 1903 werden gemaakt door graaf Giuseppe Primoli. Daarbij worden zowat alle mogelijke aspecten belicht, van politiek, kunst, handel, de ontluikende industrie, het beginnende toerisme, tot sport, het sociale leven, nieuwe politieke bewegingen, enz.

Rome_Roma-Nascita-Capitale

Een belangrijke deel van de tentoonstelling is gewijd aan het illustreren van de nauwe band tussen Rome en de rivier de Tiber. Het is ook de tijd dat in Rome enkele karakteristieke gebouwen werden opgetrokken, zoals het Palazzo del Parlamento, het Palazzo di Giustizi en het Vittoriano. Ze bepalen vandaag nog altijd mee het stadsbeeld van de Italiaanse hoofdstad. De tentoonstelling eindigt met een zaal die gewijd is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Roma. Nascita di una capitale 1870-1915
Palazzo Braschi, Rome
4 mei - 26 september 2021

Rome_Roma-Nascita-Capitale

Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels