sint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomeColosseum-romeVaticaan

Rafael en de Domus Aurea

Locatie: Domus Aurea, Rome

In Domus Aurea, het Gouden Huis van keizer Nero in Rome, is ter gelegenheid van 500 jaar Rafaël een expositie te zien met in de hoofdrol de zogenaamde grottesche, kleurrijke tekeningen die onder meer zijn teruggevonden op de muren en plafonds van Nero's Domus Aurea. Er wordt uitgebreid ingegaan op deze oude schilderkunst die Rafaël heeft beïnvloed, met virtuele snufjes die je een inkijkje geven in het Rome van de renaissance.

Rome_grottesche-rafael

Naast Rafael zijn ook enkele van de grootste twintigste-eeuwse kunstenaars, zoals Paul Klee en Alexander Calder, gefascineerd door grotesken uit de oudheid en de renaissance. Evenals de belangrijkste exponenten van het surrealisme (Victor Brauner, Salvador Dalì, Max Ernst, Joan Miro, Yves Tanguy). Vanwege het fantastische, irrationele, substantieel onrealistische karakter van dit decoratieve systeem.

De tentoonstelling is, behalve voor de viering van de 500ste verjaardag van de dood van Raffaello Sanzio, ook georganiseerd ter gelegenheid van de heropening voor het publiek van de Domus Aurea. Met een vernieuwd verlichtingssysteem dat ruimtes en decoratieve elementen verbetert, waardoor we nu fresco's en sculpturen kunnen zien die voorheen niet zichtbaar waren. en met een nieuwe ingang voor het publiek.

Rome_grottesche-domus-aurea

Domus Area
Vlak bij de plek waar nu het Colosseum staat, bouwde keizer Nero zijn enorme paleis. Het werd het fraaiste, rijkste en opzienbarendste paleis van Rome, dat al gauw de bijnaam Domus Aurea, ‘Gouden Huis' kreeg. Nero bouwde het paleis puur en alleen om zijn vrije tijd zo prettig mogelijk te kunnen doorbrengen. Hij heeft echter niet van zijn paradijs kunnen genieten; hij werd vermoord voordat het paleis was voltooid.

Ontworpen door de architecten Severus en Celer en ingericht door de schilder Fabullus, bestond het paleis uit een reeks gebouwen gescheiden door tuinen, bossen en wijngaarden en een kunstmatig meer, gelegen in de vallei waar het Colosseum nu staat. De belangrijkste kernen van het paleis bevonden zich op de Palatijn en op de Oppian-heuvel en waren beroemd om de weelderige decoratie waarin goud en edelsteencoatings werden toegevoegd aan stucwerk, schilderijen en gekleurd marmer. Het enorme complex omvatte onder andere baden met normaal en zwavelhoudend water, verschillende feestzalen, waaronder de beroemde coenatio rotunda, die op zichzelf draaide, en een enorme vestibule waarin het kolossale standbeeld van de keizer in zijn gewaden stond.

Rome_Domus-Aurea

Na Nero's dood wilden zijn opvolgers alle sporen van de keizer en zijn paleis uitwissen. De luxueuze zalen werden ontdaan van coatings en sculpturen en tot aan de gewelven gevuld met aarde om te worden gebruikt als onderbouw voor andere gebouwen. Mede dankzij hen kun je je vandaag de dag nog een goed idee vormen van de prachtige inrichting. Tijdens dit exclusieve bezoek aan de archeologische opgravingen hoor je de interessante verhalen over Nero en zijn opvolgers en bezoek je met een Engelstalige archeoloog de ondergronds uitgegraven zalen.

Raffaello e la Domus Aurea. L'Invenzione delle grottesche
Domus Aurea, Rome
23 juni 2021 - 7 januari 2022

Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels