kerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaanColosseum-romecolosseum-romeRome

Keizer Domitianus

Locatie: Musei Capitolini, Villa Caffarelli, Rome

Tot en met 29 januari 2023 is in de Musei Capitolini (de Capitolijnse Musea) in Rome de tentoonstelling Domiziano Imperatore. Odio e amore te zien. Deze exposite was eerder te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De hoofdrol in de tentoonstelling is voor Domitianus, die van 81 tot 96 na Christus keizer van het Romeinse rijk was. De tentoonstelling is een project van internationale allure met meer dan 275 topstukken uit 25 museumcollecties en particuliere verzamelingen uit binnen- en buitenland.

Rome_Domiziano-keizer

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Flavische keizer Domitianus, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Domitianus regeerde over het Romeinse Rijk van 81 tot 96 na Chr. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Kunst en literatuur vierden hoogtij tijdens hun regeringsperiodes, maar er vonden ook dramatische gebeurtenissen plaats, zoals de uitbarsting van de Vesuvius (79 na Christus) en de grote branden in Rome (80 na Chr).

Toch werd Domitianu vermoord en na zijn dood bespot en verguisd als een tiran en slechte keizer en uiteindelijk bijna vergeten. Meer recentelijk onderzoek toont het beeld van een keizer met aandacht voor goed bestuur en goede relaties met het leger en het volk, toegewijd aan de goden en hervormer van de moraliteit van mensen.

Archeologische topstukken, spectaculaire animaties, films en wandvullende vergezichten over Domitianus' Rome laten bezoekers kennis maken met deze ‘vergeten keizer', in een zoektocht naar wie hij werkelijk was als politicus, veldheer, geliefde en zelfverklaarde ‘god op aarde'. Het eerste werk en icoon van de tentoonstelling is het beroemde portret van Domitianus, bewaard in de Capitolijnse Musea. De tentoonstellingsroute vertrekt hier, verdeeld over 15 kamers, langs vijf hoofdthema's.

Rome_Domiziano_domitianus

De expositie toont een aantal schitterende  topstukken uit de eerste eeuw na Christus, de hoogtijdagen van het Romeinse rijk. Je ziet tweeduizend jaar oude portretten en standbeelden van Domitianus en leden van de keizerlijke familie. Daarnaast zijn er fragmenten van muurschilderingen en mozaïeken uit chique villa's en paleizen te zien, net als beelden van goden en godinnen, sieraden van goud en edelstenen, luxe glaswerk, servies en grafmonumenten van de elite. Maar ook dagelijkse zaken als schoenen en schrijfstiften van Domitianus' soldaten worden tentoongesteld. Projecties en (3D-)reconstructies geven een beeld van het leven in Rome, waar in die tijd spectaculaire nieuwe monumenten waren verrezen.

Domiziano Imperatore. Odio e amore
Musei Capitolini, Villa Caffarelli, Rome
13 juli 2022 - 29 januari 2023

Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels