RomeColosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Vincent van Gogh

Locatie: Palazzo Bonaparte, Rome

Vooruitlopend op de honderdzeventigste geboortedag van Vincent van Gogh organiseert Palazzo Bonaparte in Rome van 8 oktober 2022 tot 7 mei 2023 een tentoonstelling over Van Gogh. Bewonder ongeveer zestig werken van Van Gogh, waaronder het zelfportret dat hij in 1887 maakte. Veel van deze werken zijn afkomstig uit het Kröller-Müller Museum in Otterlo. 

Rome_van-gogh

Vincent van Gogh, geboren in Nederland op 30 maart 1853, was een kunstenaar met een vervreemde gevoeligheid en een gekweld leven. Beroemd zijn zijn aanvallen van waanzin, de lange ziekenhuisopnames in het psychiatrisch ziekenhuis van Saint Paul in de Provence, het afgehakte oor, evenals de epiloog van zijn leven, dat eindigt op 29 juli 1890, slechts zevenendertig jaar oud, met een zelfmoord: een schot in de borst in de velden van Auvers. 

De tentoonstelling in Rome reconstrueert aan de hand van ruim 50 werken uit het prestigieuze Kröller Müller Museum en vele biografische getuigenissen zijn menselijke en artistieke verhaal. De tentoonstelling verloopt chronologisch langs de periodes en plaatsen waar Van Gogh leefde: van de Nederlandse periode, via zijn verblijf in Parijs, via dat in Arles, tot St. Remy en Auvers-Sur-Oise, waar hij een einde maakte aan zijn moeilijke leven.

Rome_Vincent-van-Gogh

Bijzondere nadruk wordt gelegd op de periode van zijn verblijf in Parijs waarin Van Gogh zich wijdde aan een nauwkeurig kleuronderzoek in het impressionistische kielzog en aan een nieuwe vrijheid in de keuze van onderwerpen. Uit deze periode is ook het Zelfportret met een blauwe achtergrond met groene accenten uit 1887 aanwezig in de tentoonstelling.


Van Gogh
Palazzo Bonaparte, Rome
8 oktober 2022 - 7 mei 2023

Rome in eigen keuken

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels