Colosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romecolosseum-romeRome

Ferragosto - Maria Hemelvaart

Locatie: Rome

Op 15 augustus is het groot feest in Italië! De Italianen vieren dan Ferragosto, oftewel Maria Hemelvaart. Hoewel we deze feestdag in Nederland en Vlaanderen niet of nauwelijks meer vieren, is Ferragosto in Italië een van de belangrijkste katholieke feesten. De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus is voor de Italianen bijna belangrijker dan Hemelvaart.

Met Ferragosto zijn alle Italianen vrij en ligt het openbare leven vrijwel stil. Hoewel, stil: er wordt wel volop feest gevierd. Elk dorp en elke stad organiseert wel een groot buffet en vaak trekken de dorpelingen in processie door de stad, waarbij Maria natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze maakt een rondgang door de parochie, gevolgd door een stoet gelovigen. In een grote stad als Rome kun je zomaar op een processie stuiten…

Maar bovenal wordt er met familie en vrienden uitgebreid getafeld. Aangezien Ferragosto ook het hoogtepunt van de Italiaanse vakantie is, gaan miljoenen Italianen op pad, al is het maar voor een paar dagen. Een bezoek aan familie en vrienden wordt gecombineerd met een (korte) vakantie, en een weerzien kan niet zonder uitgebreid eten en drinken, zeker niet op zo'n feestelijke dag als vandaag.

Ferragosto is voor veel Italianen tevens het startschot voor de zomervakantie. In de twee laatste weken van augustus trekken ze naar het strand of de bergen. Rome is dan echt een stuk rustiger dan normaal, zeker buiten het centrum zie je lege straten, gesloten restaurantjes en volop parkeerplekken. Houd hier dus rekening mee als je een stedentrip naar Rome boekt in augustus. Alle bezienswaardigheden zijn meestal gewoon open (restauraties etc. uitgezonderd), maar veel barretjes, restaurantjes en winkels buiten het toeristische centrum houden hun deuren gesloten terwijl hun eigenaren zelf van hun welverdiende vakantie genieten.

Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels