Vaticaancolosseum-romesint-pietersplein-romeColosseum-romekerst sint-pitersplein romeRome

Camping Parco della Gallinara - bos en zee

De familie Riccitelli brengt al ruim vijfentwintig jaar op dezelfde locatie de vakantie door: “We hebben alle gemak op onze camping: een vaste tentplaats met ruimte voor vier bedden, een keukenblok, een veranda met extra slaapplek. En als het regent, trekken we het zeil over ons terras heen.”

Aldus de pater familias van een door en door Romeins gezin. Dat hij echt uit de Italiaanse hoofdstad, komt is te horen aan zijn manier van praten: hij is soms nauwelijks te verstaan vanwege de lokale slang die hij gebruikt. Romeo: “Er worden fietstochten georganiseerd, kinderen kunnen meedoen met het animatieteam en we eten. We eten veel. We doen boodschappen bij de supermarkt drie kilometer verderop. Meestal lunchen we licht: met wat pasta, daarna fruit toe. Picknickend aan het strand of eens een keer in een restaurant. Maar ‘s avonds pakken we flink uit en dineren we rijkelijk samen met de buren.”

Rome_camping-parco-gallinara

De getuigenis van Romeo is niet uniek. Met hem vieren jaarlijks tientallen families vakantie in Parco della Gallinara, een camping op vijftig kilometer afstand van Rome. Het is een gigantisch terrein: 1.400.000 vierkante meter aan pijnboomwoud langs de kust. “We vinden het heerlijk om vrij te zijn, in de natuur. Vroeger vierden we de kinderpartijtjes hier of gingen we een dag naar het pretpark. Nu zijn de kinderen groot, maar ze komen nog steeds graag langs, vanwege het zwembad en de discotheek.”

Rome_camping-parco-gallinara

Drukte
Als je liever kleinschalig kampeert, dan is deze camping voor jou niet geschikt. Toch valt de drukte niet eens heel erg op, zelfs niet in het hoofdseizoen: het bos is namelijk zo groot, dat je soms amper iemand tegenkomt. Je merkt pas dat je niet de enige bent, als je bij het restaurant en het zwembad aankomt of als je het strand bereikt. Hier komt iedereen samen en zoeken jong en oud verkoeling in de Tyrreense zee. Ideaal, dat je vanuit je tent of bungalow na een korte wandeling het water in kunt.

Rome_camping-parco-gallinara

Mocht je een auto tot je beschikking hebben, dan is er ook genoeg interessants in de omgeving te doen. Er is een bowlingbaan niet al te ver weg en er zijn mooie steden te bekijken. Zoals Anzio, ooit een Etruskische stad die in Romeinse tijd bekend werd doordat keizer Nero er graag kwam (Latijn: Antium). Of Lavinio, waar rijke lui in de keizertijd hun villa’s hadden. O ja, en vergeet Rome zelf niet!

Rome_camping-parco-gallinara

Ieder jaar kijken inwoners van Rome uit naar het moment waarop de caravan weer betrokken kan worden. Velen hebben een abonnement op de camping en bewonen er de maand augustus hun ‘tweede huis’. Sommige hebben zoveel attributen, dat het inderdaad echte huizen lijken. Papŕ draait de worstjes nog eens om en volgt wantrouwig een blond ventje, dat onschuldig met zijn pingpongbatje voorbij hobbelt. In de zomer immers, moeten de vaste Italiaanse gasten plaats maken voor buitenlanders. Want ook die houden van het wegjagen van spinnen en het sjouwen met gasstelletjes.

Parco della Gallinara – hondvriendelijke camping
Via Malvito Vecchiarelli 2, Anzio

Geschreven door Tessa Vrijmoed

Rome_camping-parco-gallinara

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels