Romeo - culinaire creaties van chef Bowerman
De eigenaren van ‘Romeo’ en ‘Giulietta’ speelden aardig in op het Shakespeariaanse liefdespaar toen ze in 2017 een gecombineerd restaurant openden aan de Via Marmorata in Rome.
‘Giulietta’ is een modern ingerichte pizzeria met als kloppend hart de houtoven in het midden. Je eet hier traditionele Romeinse en Napolitaanse pizza’s of gefrituurde voorgerechten.
Het tamelijk sjieke ‘Romeo Chef & Baker’ daarentegen staat meer voor vernieuwing. Bij binnenkomst vallen een heleboel dingen op. Om te beginnen de ingebouwde kaas- en vleeswarenafdeling, waar je zo even binnen kunt lopen voor pittige salami of een stuk Parmezaanse kaas. Maar het is vooral de ruimte zelf die de aandacht trekt, want de eetgelegenheid bevindt zich in de Aventijn. Dat is correct: erín en niet eróp. Je bevindt je als het ware in een soort grot, daar waar ooit een auto-showroom was. Het restaurant bestaat, zou je kunnen zeggen, uit in de heuvel uitgehouwen zalen.
Het zonlicht schijnt er dus niet naar binnen, maar toch hoef je niet bang te zijn dat je er in een donker hol zit. De interieurarchitecten hebben de ruimte op vernuftige wijze ingericht, door grote witte panelen aan het plafond te hangen die de zaal oplichten en gezellige hoekjes te creëren door middel van opstapjes en glazen wanden. Het gevolg is een absoluut bijzonder uiterlijk met al even bijzonder eten. Een hotdog met dropsaus of een ei op 65 graden gekookt, gepresenteerd op een kunstig scheef bord.
Het creatieve en uitvoerende brein achter ‘Romeo Chef & Baker’ is Cristina Bowerman. Zij is een van de weinige Italiaanse chefs die een Michelinster heeft verdiend. Bowerman komt uit Apulië en is na haar studie rechten werkzaam geweest als grafisch ontwerper. Pas na verloop van tijd wijdde ze zich professoneel aan haar passie in de keuken. Het is aan haar veelzijdigheid te danken dat ‘Romeo’ anders is dan vele andere restaurants: er vinden congressen plaats, er worden kookcursussen georganiseerd en er wordt een kant-en-klare ‘Carbonara-kit’ verkocht waarmee je zelf in een handomdraai een lekkere pasta op tafel zet.
Romeo Chef & Baker
Pizzeria Giulietta
Piazza dell’Emporio 28, Rome
Dit artikel is een bijdrage van Tessa Vrijmoed