sint-pietersplein-romeVaticaanColosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomecolosseum-rome

Huiselijk dineren in Rome

Romeinen houden van eten zoals bij moeder thuis. De aanduiding casareccio geldt voor de inwoners van de Italiaanse hoofdstad als een aanbeveling. Niet alleen het eten is huiselijk in deze restaurantjes, ook de sfeer is meestal gezellig en informeel. De redactie van Rome-Nu tipt een paar adresjes waar je in alle rust kunt dineren in goed gezelschap van de inwoners van Rome.

Osteria degli Amici - gemoedelijk eten in Testaccio 
Het restaurantje 'Osteria degli Amici' in de wijk Testaccio in Rome is zeker aan te bevelen voor een romantisch etentje of een gezellige avond met vrienden (amici) tijdens een stedentrip naar Rome. In tegenstelling tot de vaak afgeladen restaurants van het centrum, kun je hier meestal in alle rust dineren. In de eetzaal wordt de contemporaine inrichting afgewisseld met ouderwetse keukenaccessoires, waardoor het er plezierig en gemoedelijk is. 

Rome_osteria-amici

De kaart van het restaurant laat vooral typisch Romeinse gerechten zien, met veel vlees en ingewanden (hoe kan het ook anders in deze wijk). Het bijzondere is dat de koks er een bescheiden moderne draai aan geven.

En wil je na het eten uitgaan, dan zit je goed in het bruisende Testaccio! 

Osteria degli Amici
Via Nicola Zabaglia 25, Rome

Alfredo e Ada - samen uit, samen thuis
Eten bij restaurant ‘Alfredo e Ada’ in Rome is alsof je bij iemand thuis bent. Al zijn de eigenaren van het restaurant er niet meer, kleindochter Chiara heeft hun hartelijkheid overgenomen. 

De gastvrouw begeleidt je vriendelijk naar je tafel, waar water en een karaf witte wijn klaar staan. Een menukaart ontbreekt, want je eet hier letterlijk wat de pot schaft. Denk bijvoorbeeld aan een kalfsstoofpot of een traditionele pasta. 

Rome_alfredo-ada

Het restaurant is knus en klein en eenvoud voert de boventoon. Maar dat uit zich ook in de prijzen, die opvallend eerlijk zijn gebleven in het toeristische centrum van Rome. ‘Alfredo e Ada’ is een instituut, waar je niet kunt pinnen en ook niet kunt reserveren: als je erheen wilt, zul je buiten in de rij op je beurt moeten wachten. Ach ja, when in Rome... do as the Romans do!

Alfredo e Ada
Via dei Banchi Nuovi 14, Rome

Fiaschetteria Beltramme - Romeinse gezelligheid sinds 1886
Cesaretto Beltramme opende deze fiaschetteria (wijnproeflokaal) in Rome in 1886 - met groot en blijvend succes. Vele beroemdheden gingen je hier voor, onder wie Moravia, Pasolini, Calvino en De Chirico. Federico Fellini en Ennio Flaiano zaten hier uren te ontbijten, terwijl ze aan het scenario van La Dolce Vita en Otto e Mezzo werkten.

Rome_beltramme

De inrichting is in al die jaren niet veel veranderd, want er staan nog steeds maar een paar tafels waar iedereen zich omheen schaart. Ook het menu is niet veel gewijzigd: er staan traditionele Romeinse topgerechten als tonnarelli cacio e pepe (pasta met peper en schapenkaas), fettuccine al sugo di arrosto, pollo alla cacciatora en abbacchio (lamsvlees) op de kaart. En je eet er heerlijke zelfgemaakte toetjes!

Fiaschetteria Beltramme
Via della Croce 39, Rome

Rome_beltramme

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels