Colosseum-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romesint-pietersplein-romeRomeVaticaan

Eten als een echte Romein in Rome

Wie wil eten als een echte Romein in Rome, kan het eten van ingewanden niet uit de weg gaan, want dat is een wezenlijk onderdeel van la cucina romana. De oude Romeinen waren er al gek op, en de moderne Romeinen doen nog steeds een moord voor het eten van hart, lever, nieren en darmen.

Een van de meest kenmerkende gerecht van de traditionele Romeinse keuken is ongetwijfeld pajata of rigatoni con la pajata, pasta met ingewanden van pasgeboren kalveren, waar de moedermelk nog in zit, wat de bijbehorende tomatensaus extra romig maakt. Andere klassiekers zijn coda alla vaccinara (gesmoorde ossenstaart) en trippa alla romana (langzaam gegaarde pens in tomatensaus). Dit klinkt misschien niet aanlokkelijk allemaal, maar wie het aandurft zal aangenaam verrast worden. De redactie van Rome-Nu tipt twee beproefde adresjes om echt Romeins te eten.

Rome_rigatoni-pajata

Pajata eten in Testaccio
Pajata en andere typische lekkernijen van de cucina romana eet je in het bijzonder in de wijk Testaccio, waar vroeger het slachthuis gevestigd was. Deze traditie is ontstaan omdat de arbeiders van het voormalige slachthuis een deel van hun salaris uitbetaald kregen in orgaanvlees - ingewanden, kop en staart - dat ze vervolgens lieten klaarmaken in een van de vele buurtrestaurantjes. Vandaag is Testaccio vooral bekend om de Monte Testaccio, de ‘Schervenberg’, waar je je 's avonds in het bruisende Romeinse uitgaansleven kunt storten. 

Een uitstekende pajata en veel ander lekkers vind je bij Osteria Da Oio a Casa Mia. Traditiegetrouw zijn de gerechten rijkelijk voorzien van tomatensaus en om knoeien te voorkomen zijn aan de ingang speciale wergwerpslabben beschikbaar met het opschrift così… nun se zozzamo (Romeins dialect voor 'zo worden we niet vies').

Osteria Da Oio a Casa Mia
Via Galvani 43, Rome (Testaccio)

Rome_da-oio-a-casa-mia

Renato e Luisa - schuif aan in een gezellig eethuis
Bij restaurant Renato en Luisa in Rome, die in de volksmond ook wel quelli della taverna (‘die van het eethuis’) worden genoemd, eet je echte Romeinse gerechten. Gerechten die al tientallen jaren ook bij de Romeinen thuis op tafel komen, zoals rigatoni alla pajata (pasta met kalfsdarmen) en coda alla vaccinara (ossenstaart in tomatensaus).

Rome_renato-e-luisa

Iedere dag worden er nieuwe maaltijden gekookt op basis van het aanbod van het seizoen. Alles wordt met olijfolie extravergine bereid. Deze olie is op natuurlijk wijze verkregen en onderscheidt zich van andere olijfoliën door zijn bijzondere smaak, geur en weldoendende functies voor het hart. 

Tip: neem wat huisgemaakte grissini (soepstengels) en sluit af met een vers toetje.  

Renato e Luisa
Via dei Barbieri 25, Rome

Rome_pajata

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels