Wijnbar Palatium
Deze wijnbar vlak bij de Spaanse Trappen schenkt alleen wijnen uit Lazio (of Latium), de Italiaanse regio waarin Rome ligt. Bestel een fles Mater Matuta, een van de topwijnen uit deze regio, en laat Rome over je tong spoelen...
Regionaal
De kracht van Palatium ligt in het regionale karakter wat ze aan de gerechten en aan de bijhorende wijnen proberen mee te geven. Zoveel mogelijk ingrediënten komen uit de 'laziale' streken, dus de gebieden in de provincie Lazio. En het is allang niet meer slechts een wijnbar, maar het is een bar-bistro, waar je 's ochtends vroeg al kan beginnen met een ontbijtje (van 9.00-11.00 uur) en een restaurant die in de lunchuren open is voor pranzo en in de avonduren voor cena.
De chef legt de nadruk op typische lokale producten, waarmee echte fine food te maken is. Zo staan er op het menu gerechten die te maken zijn met vis, Romeinse champignons, konijnenragout, Romeinse sla, melk van de Provolone-koe en Gaeta olijven. En de toetjes bestaan bijvoorbeeld uit ijs met Romeinse muntsaus en aardbeien uit de regio. Natuurlijk worden de echte Romeinse pastaklassiekers ook met liefde gemaakt: de pasta carbonara, de cacio e pepe en de amatriciana. De echte Romeinse prijzen horen hier echter niet bij; de meeste pasta's zijn niet voor minder dan 14 of 15 euro te krijgen en de secondi, de vlees- of visgerechten kosten gemiddeld 26 euro.
Design Award
Recentelijk heeft Palatium zijn interieur helemaal omgegooid en zich laten inspireren de designgeest van de vroege 20ste eeuw en Deco. Het resultaat is een stevige, lange bar van marmer en koper, donkere muren, een donkerhouten vloer, messing lampen, oranje stoelen en bankjes en zwarte barkrukken. De sfeer maakt zelfs zo'n indruk dat de architecten dit jaar de Restaurant&Bar Design Award gewonnen heeft. Zeker een bezoekje waard dus!
Enoteca Palatium
Via Frattina 94, Rome
Openingstijden: Elke dag van 9.00-23.00 uur.