Colosseum-romeVaticaansint-pietersplein-romecolosseum-romeRomekerst sint-pitersplein rome

TIP: 10x biologisch eten in Rome

Rome-Nu tipt 10 adressen (restaurants, winkels en markten) waar je biologisch kunt eten of biologisch eten kunt kopen in Rome.

Rome_aromaticus_romaEen overzicht van de beste biologische restaurants, winkels en markten in Rome:

Aromaticus

Aromaticus ligt in Monti, een van de hipste wijken van Rome van dit moment. Om precies te zijn vind je deze 'groene' locatie aan de Via Urbana 134. De weinige zitplekken zijn zeer gewild, zowel voor de lunch als voor een hapje tussendoor, voor een aperitivo of een licht diner. Er staan veel salades op het menu en met het seizoen wisselende warme gerechten, grotendeels vegetarisch maar deels ook met biologisch vlees, altijd zoveel mogelijk bereid volgens het 0 kilometer-principe. Je kunt gerechten ook meenemen - in een leuke lunchbox. Geen trek? Ga dan toch even kijken, want de rekken vol met kruiden en de vele groene gadgets die te koop zijn maken een bezoek aan Aromaticus ook tussen de maaltijden door de moeite waard.

Il Canestro
Deze kleine bio-supermarkt heeft drie verschillende vestigingen in de stad: aan de Viale Gorizia 51 (in de wijk Trieste), aan de Via San Francesco a Ripa 106 (in de wijk Trastevere) en aan de Via Luca della Robbia 12 (in de wijk Testaccio). In de supermercato aan de Viale Gorizia is er ook een barretje met enkele tafeltjes buiten. De hele dag bestel je hier vruchtensappen en smoothies, en rond lunchtijd zijn er ook pasta’s en salades, alles 100% biologisch. Boodschappen doen om zelf een lunch of diner te bereiden kan natuurlijk ook; het assortiment is zeer breed, van vlees en groente tot kaas en chips, van schoonmaakmiddelen tot crèmes.

Rome_Mia-MarketMia Market
Toen een paar jaar geleden de eerste Mia Market de deuren opende in de Via Panisperna 225, was het meteen een hit. Inmiddels kun je ook aan de Via Marche 29, aan de Via Lucio Papirio 29 en aan de Via Guido d’Arezzo 39a terecht voor goed en gezond eten, ecologisch verantwoord en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd. Tel daar het warme onthaal bij op – elk bezoek aan Mia Market voelt alsof je er al jaren vaste klant bent – en de vele nieuwe producten die je mag proeven en je maakt voortaan een omweg voor deze bijzondere ‘markt’.

Officina Biologica
Aan de Borgo Pio 34, vlak bij het Vaticaan en de Engelenburcht, vind je dit ‘biologisch laboratorium’. Het is een idee van vijf vrienden, allemaal kunstenaars, die een ontmoetingsplek wilden creëren voor Romeinen, collega-kunstenaars en toeristen, met als grote gemene deler biologisch eten. Er is een kaart, maar gerechten worden soms vervangen door alternatieven - afhankelijk van het aanbod op de markt. Bestel je water, dan mag je tappen uit de eigen nasone (drinkfontein), voor in het zaakje. Er staan een paar tafeltjes binnen en buiten, maar je kunt er ook terecht om biologisch lekkers af te halen. Een tweede, grotere vestiging vind je aan de Borgo Angelico 30.

Rome_eten-brinken-bio-Testaccio.jpgBioMercato
In het voormalige slachthuis in de wijk Testaccio (aan het Piazza Orazio Giustiniani 4) is nu de Città dell’Altra Economia gevestigd, waar elk weekend een grote boerenmarkt wordt gehouden. Boeren en andere voedselproducenten uit Rome en andere delen van de regio komen met hun eigen, homemade producten naar de markt om ze zelf te verkopen – voorzien van mooie verhalen en goede tips voor de bereiding. Er is ook een kleine ecologische supermarkt, SpazioBio, een bar, Caffè Boario, waar je terecht kunt voor heerlijke broodjes en pizza, en een restaurant, Stazione di Posta geheten, waar veel biologisch vlees geserveerd wordt – als eerbetoon aan de voormalige functie van het gebouw, waar ook de stier boven op de toegangspoort nog aan herinnert.

Amor di Pasta
Liefde voor pasta, dat is in Rome niet ver te zoeken. De Romeinen zijn dol op pastagerechten, van tonnarelli cacio e pepe (met pecorino en zwarte peper) tot de echte carbonara. De allerlekkerste pasta om zelf nog mee aan de slag te gaan, koop je bij Amor di Pasta, vlak bij het metrostation van Garbatella (en vlak bij het vorig jaar geopende Eataly). Al meer dan veertig jaar wordt hier goudgele eierpasta gemaakt, van onder andere bloem, eieren, een snufje zout en heel veel liefde…

Rome_eten-drinken-bio-Di-Origine-Laziale.jpgDi Origine Laziale
In de wijk Centocelle vind je een keur aan producten uit Lazio, de regio waarin Rome ligt. Schapen- en geitenkaas, bijzondere vleeswaren, lokale groenten als friarelli en puntarelle, je kunt hier een ware reis door de regionale Romeinse keuken maken. Daarnaast is er een ruime keuze aan pasta, olijfolie, wijn, honing en zoetigheid. Zo kun je ook thuis nog lang nagenieten van al het lekkers uit Lazio!

Farmer’s Market
In de wijk Garbatella, waar ook Amor di Pasta is gevestigd, op een steenworp afstand van Eataly en Stazione Ostiense, wordt sinds 13 april 2013 elk weekend (behalve in augustus) een Farmer’s Market gehouden. In de opgeknapte markthallen van de Romeinse wijk Garbatella, die jarenlang leeg stonden, wordt sindsdien elk weekend een waar festijn van farmers’producten, van boeren uit de regio, tentoongesteld – om zelf een biologische picknick of maaltijd van samen te stellen. Op zaterdag kun je er terecht van 9.00 tot 18.00 uur, op zondag van 9.00 tot 14.00 uur.

Rome_eten-drinken-bio-Emporio-delle-Spezie.jpgEmporio delle Spezie
In dit ‘Keizerrijk van de Kruiden’ in de wijk Testaccio ben je de koning te rijk als je op zoek bent naar gewone en bijzondere kruiden van over de hele wereld, die je al in kleine hoeveelheden (20 gram) kunt kopen – en waar je regelmatig een recept bij krijgt om thuis uit te proberen. Daarnaast vind je er verse gember, citroengras, allerlei soorten thee, muesli, peulvruchten en gedroogd fruit zodat je van ontbijt tot avondmaaltijd over de grens kunt eten. Een aanrader voor wie de Italiaanse keuken even wil verruilen voor oosterse gerechten!

RistorArte Il Margutta
Als laatste in deze biologische top 10 een restaurant in de sprookjesachtige Via Margutta, vlak bij het Piazza del Popolo, waar je tijdens de lunch kunt genieten van een buffet vol groentegerechten. Salades, verse pasta, frittata, gegrilde aubergine, risotto, soep, stukjes pizza... Elke dag anders, maar elke dag vers en niet duur. ’s Avonds kun je er ook a la carte eten, maar dan ligt de prijs wel aanzienlijk hoger. Een leuk, biologisch alternatief? De Green Aperitif, een aperitivo in Romeinse stijl met alleen maar biologische producten!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels