kerst sint-pitersplein romecolosseum-romesint-pietersplein-romeRomeColosseum-romeVaticaan

5 x aperitivo buiten het historisch centrum

Het centro storico van Rome en de idyllische wijk Trastevere moeten zonder twijfel ontdekt en geproefd worden bij een bezoek aan Rome; Bar del Fico dichtbij Piazza Navona en Osteria delle Coppelle verstopt op een pleintje achter het Pantheon, Da Augusto achter een muurtje bij de Tiber. Maar grote kans dat het appartement of het hotel waarin je slaapt buiten het centrum ligt en dan is er niets fijner om gewoon de deur uit te lopen en na een korte wandeling in de Romeinse buitenlucht rustig te genieten van een appetijtelijke aperitivo. Daarom hieronder vijf tips om uitgebreid te borrelen buiten de geijkte plekken. 

Rome_oasi-birra-aperitivo

Aperitivo
Het principe van een aperitivo is dat je een drankje bestelt en dat je daarbij onbeperkt van de neergezette hapjes of het buffet mag eten. De meeste aperitivi kosten tussen de €10 en €15 en waar het eigenlijk als borrelen wordt beschouwd alvorens daadwerkelijk uit eten te gaan, nuttigen velen het ook als een echte maaltijd.

Rome_latteria

Latteria Garbatella – Garbatella
Garbatella is sowieso al een bijzondere wijk om doorheen te lopen, maar daarna is het een feest om te stoppen bij piazza Geremia Bonomelli en daar de geweldige aperitivo van Latteria Garbatella te doen. Deze hippe bistro is gespecialiseerd is vis- en vleestartaar en carpaccio en bij je wijntje of cocktail (waarvan vele vernoemd zijn naar straten in de buurt) worden couscous, panzanella (een Italiaanse broodsalade) en gegrilde groenten geserveerd die je kunt dippen in olijfolie. De urban chique atmosfeer van de bar past goed bij de wijk, terwijl het romantische binnenhofje met terras je gelijk weer in het pittoreske Rome laten voelen.

Latteria Garbatella, Piazza Geremia Bonomelli 9, Rome

Rome_ferrazza

Enoteca Ferrazza – San Lorenzo
De naam enoteca verklapt al dat we hier te maken hebben met een wijnbar. Maar waar sommige wijnzaakjes zichzelf etaleren als lichtelijk snobistische fijnproevers waarbij ‘less is more’ de boventoon voert, passen voor Enoteca Ferrazza de termen goedgeefs en rijkelijk perfect. Het buffet is overvloedig en omdat de eerst typische studentenwijk San Lorenzo tegenwoordig steeds meer het decor is voor een gevarieerd publiek, zal je naast studenten ook young professionals, verse ouders en de wat oudere Romein lekkere wijnen zien bestellen.

Enoteca Ferrazza, Via dei Volsci 59, Rome

Rome_porto-fluviale

Porto Fluviale – Ostiense
Dichtbij de Piramide Cestia bevindt zich een buurt met een van de mooiste plekken met street art in Rome. Deze wijk, Ostiense, werd aan het begin van de 20ste eeuw gelanceerd als dé moderne wijk met elektrisch licht, gas en industrie en om al het bouwmateriaal hiervoor te herbergen werd Porto Fluviale gebouwd, een opslagplaats met verschillende portieken die als in- en uitgang dienden. Tegenwoordig worden de gebouwen gesierd door de kleurrijke schilderingen van onder andere de straatkunstenaar Blu en in de portieken huizen verschillende eettentjes en barretjes.

Rome_porto-fluviale

In de bistro Porto Fluviale kun je een uitgebreid aperitivobuffet vinden met pasta, rijst, hartige taarten, polpette, gefrituurde hapjes, focaccia, groenten en kazen. Hierbij kun je een drankje naar keuze nemen, van wijnen, verschillende soorten bieren en de Italiaanse klassiekers Spritz of Negroni tot een cocktail geïnspireerd op het Londen van de jaren ’90.

Porto Fluviale, Via del Porto Fluviale 22, Rome

Mizzica – Piazza Bologna
Als je dicht bij Piazza Bologna verblijft, in het noordoosten van Rome of je hebt een bezoek gebracht aan Villa Torlonia, de villa waar Mussolini met zijn familie verbleef voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan is het bijna een doodzonde om niet langs Mizzica te gaan. Hier kun je de sapori di Sicilia (‘de smaken van Sicilië’) proeven en zie je aan de bijna uitsluitend Italiaanse clientèle dat het om kwaliteit gaat. Schep je bordje op met arancini, rustici en Siciliaanse pizzette en peuzel dit op het terras aan de lommerrijke straat op.

Rome_mizzica

Maar houd een plaatsje in de buik vrij voor een Siciliaanse cannolo (met ricotta en chocola), een amandeltaartje of een granita (een soort ijs gemaakt van suiker, water en smaak naar keuze) die een van de charmante en goedlachse obers voor je maakt. (Tip: de granita met pistache is goddelijk en elke granita eet je eigenlijk met een brioche).

Mizzica, Via Catanzaro 30 – 36, Rome

Rome_oasi-birra

Oasi della Birra – Testaccio
De meeste toeristen slaan Testaccio over tijdens een citytrip naar Rome, omdat het voornamelijk bestaat uit een straat met foute clubs en bars en de rest een rustige woonwijk is. Maar culinair gezien heeft Testaccio heel veel te bieden en door de rust is het er juist heel fijn vertoeven.

Rome_oasi-birra

Op het centrale plein vind je Oasi della Birra, een rustiek tentje gespecialiseerd in bier die je buiten kunt drinken aan de grofhouten picknicktafels. Binnen is deze oase volgestouwd met planken en kasten vol met wijnen en bieren en manoeuvreer je er langs donkerhouten tafeltjes met geruite kleedjes, maar dan tref je om de hoek een ware fata morgana; schalen vol met rijstgerechten, diverse pasta’s, brood en tapenades, groentetaarten en vlees en kaas. Voor €10 heb je een speciaalbiertje én een onbeperkt eetfestijn.

Oasi della Birra, Piazza Testaccio 38/41, Rome

Rome_oasi-patio

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels