colosseum-romeVaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeRomeColosseum-rome

Julius Caesar

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, was Julius Caesar geen Romeinse keizer. Wel was hij een belangrijk politicus in Rome, die werd uitgeroepen tot ‘dictator voor het leven’. Caesar stierf inderdaad in het harnas, op 15 maart van het jaar 44 voor Christus. Zijn vermeende laatste woorden, gericht aan zijn moordenaar, zijn wereldberoemd geworden. ‘Et tu, Brute?’ zou hij hebben gezegd. ‘Ook jij, Brutus?’

Rome_geschiedenis-julius-caesar-.jpgOp Ciao tutti wordt het verhaal van Caesars laatste dag uitgebreid beschreven: ‘De ochtend was begonnen als vele andere. Hoewel Caesar gewaarschuwd lijkt te zijn dat hij juist op deze dag, op de iden van maart, op zijn hoede moest zijn, nam hij gewoon deel aan de senaatsvergadering. Aangezien de Curia Julia op het Forum Romanum niet gebruikt kon worden (het gebouw had veel schade geleden door een grote brand), vond de vergadering plaats in de curia van het Theater van Pompeius, vlak bij het huidige Campo de’Fiori.

Zodra Caesar de curia binnenstapte, stonden alle senatoren zoals gewoonlijk op als teken van respect. Enkele mannen gingen echter achter de stoel van Caesar staan. Cimber trok ruw de mantel van Caesars rug. Caesar was verbaasd en zou hebben geroepen: ‘Vanwaar dit geweld?’, waarna Casca zijn dolk trok en Caesar in zijn nek probeerde te steken.

Caesar kon zich echter nog net omdraaien, zodat hij alleen een oppervlakkige snee opliep. Caesar probeerde zich te verdedigen en stak Casca met zijn griffel, waarbij hij de arm van zijn aanvaller wist te doorboren. Geen van de andere aanwezigen durfde iets te doen. Iedereen keek geschrokken toe.

Rome_geschiedenis_julius_caesar.jpgCaesar was overgeleverd aan zijn aanvallers. Nu trokken alle leden van het groepje samenzweerders hun wapens. Ze duwden Caesar heen en weer en staken waar ze konden met hun messen en zwaarden. Toen Caesar onder zijn aanvallers het gezicht van Brutus zag, die hij als een van de weinigen altijd door en door had vertrouwd, riep hij uit: ‘Et tu Brute, tu quoque fili mi? (Ook jij, Brutus, mijn zoon?).

Na deze woorden trok hij zijn mantel over zijn hoofd en viel hij op de grond. De moordenaars raapten hem op en duwden hem tegen het standbeeld van zijn oude vijand, Pompeius, naar wie het theater waar ze zich bevonden genoemd was. Ze probeerden hem opnieuw zo vaak mogelijk met hun wapens te raken. Caesars lichaam toonde sporen van maar liefst 23 dolksteken…’

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels