Colosseum-romecolosseum-romesint-pietersplein-romeRomeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Barok

Na de enorme bloei tijdens de renaissance zorgde de reformatie ervoor dat Europa in tweeën gedeeld werd. In het noorden van Europa ontstond een strenge, ingetogen periode, met veel strakke vormen. In het zuiden volgde men de leer van de zwierige, overdadige barok.

piazza-navona-romeTen tijde van de barok worden de versieringen steeds uitbundiger. Er wordt veel meer marmer gebruikt, dat ook veel meer gaat ‘spreken’. De mogelijkheden van de kunstenaar lijken geen grenzen te kennen. Het resultaat is een enorm druk en vaak bombastisch geheel, waarin veel verschillende details strijden om aandacht.

Tijdens de barok ontstaat overigens ook een belangrijke nieuwe stroming in het geloof: de orde der Jezuïeten. Deze orde werd gesticht door Igantius van Loyola, een Spanjaard die er een heel andere leer op na hield. Hij wilde niet zozeer het volk bekeren, alswel de elite, de hooggeplaatste gelovigen. Het motto van de Jezuïeten is hetzelfde als de spreuk die Constantijn bij de Ponte Milvio hoorde: ‘in hoc signo vinces’. Dit is in Rome terug te vinden bij de twee belangrijkste kerken van de Jezuïetenorde, de Sant’Ignazio  en de Gesù.

Maar ook buiten de kerken werd Rome tijdens de barok steeds fraaier en fraaier. Zo werd een van de bekendste plekken van de stad, de Trevifontein, in deze tijd gebouwd, net als de fonteinen op Piazza Navona. Voor deze laatste ontwerpen tekende Gian Lorenzo Bernini, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Een concurrerend architect, Francesco Borromini, had het namelijk eveneens op deze opdracht gemunt.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels