VaticaanColosseum-romeRomekerst sint-pitersplein romecolosseum-romesint-pietersplein-rome

Bernini & Borromini

Beeldhouwers en bouwmeesters Francesco Borromini en Gian Lorenzo Bernini hebben beiden een stempel op de Romeinse kunst en architectuur gedrukt. Ze hebben de Eeuwige Stad niet alleen voorzien van veel mooie bouwwerken maar ook van opvallende grapjes, trucjes en gezichtsbedrog.

gian-lorenzo-berniniZo tekende Bernini voor de prachtige zuilengalerijen op het Sint Pietersplein en ontwierp hij het baldakijn in de Sint Pieter. Borromini heeft ook een zuilengalerij achtergelaten, en wel op de binnenplaats van het Palazzo Spada. Deze galerij lijkt door een sterk staaltje gezichtsbedrog echter veel langer dan hij in werkelijkheid is.

Borromini was ook de architecht van een van de mooiste kleine kerkjes in Rome, de San Carlo alle Quattro Fontane. Dit kerkje wordt door de Romeinen ook wel liefkozend San Carlino genoemd. Dit verkleinwoord is voor dit kerkje meer dan terecht gekozen; het is namelijk precies zo groot als één pijler in de Sint-Pieter.

Bernini en Borromini konden echter niet samen door één deur. Ze keken met afgunst naar elkaars werk en gunden elkaar het licht in de ogen niet. Kreeg Borromini een opdracht toegewezen, dan deed Bernini zijn uiterste best om een ander groot project naar zich toe te trekken, waarbij het enige doel leek de ander te overtreffen. Rome heeft uiteraard geprofiteerd van deze strijd, die een ongekende ijver en drang naar schoonheid bij de kunstenaars losmaakte.

Over de strijd tussen Borromini en Bernini doen verschillende verhalen de ronde, waarbij die over het Piazza Navona wellicht het meest tot de verbeelding spreekt. Benieuwd naar dit verhaal dat de strijd tussen Borromini en Bernini het best tot uiting brengt?

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels