kerst sint-pitersplein romeRomeColosseum-romeVaticaancolosseum-romesint-pietersplein-rome

Rome na 1870

In 1871 werd Rome de hoofdstad van het nieuwe Italië (nadat die rol eerst aan respectievelijk Turijn en Florence was toebedeeld), met Victor Emanuele aan het roer.

Rome_il-vittorianoAls een eerbetoon aan hem herrees in het centrum van Rome, op Piazza Venezia, een enorm marmeren bouwwerk, dat tegenwoordig door de Romeinen ook wel ‘de bruidstaart’ of ‘de typemachine’ wordt genoemd. In 1911 was dit enorme gevaarte gereed en was de stad een herkenningspunt rijker.

Inmiddels was de bevolking explosief gegroeid; van circa 200.000 mensen in 1870 tot ruim 600.000 in 1911. Terwijl in Rome nog druk gebouwd werd om al deze mensen van onderdak te voorzien, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. De oorlog zorgt voor desastreuze gevolgen en het land raakt in een diepe crisis.

Benito Mussolini denkt een einde aan de malaise te kunnen maken en komt in oktober 1922 aan de macht. Hij maakt van het nog niet zo lang geleden gevormde koninkrijk Italië een fascistische staat. De macht is volledig in handen van zijn partij, en uiteindelijk van Il Duce zelf, die een grote toekomst weggelegd ziet voor Rome en het Italiaanse rijk.

Benito_MussoliniMussolini grijpt sterk terug op het Romeinse Rijk zoals dat er ooit geweest was. Hij liet veel monumenten uit het oude Rome opgraven en herstellen. Het Colosseum, het Forum Romanum, Ostia Antica… de Eeuwige Stad herrijst uit haar as en straalt als nooit tevoren. Mussolini laat echter ook heel wat stukken oudheid bewust onder het asfalt verdwijnen. Zo laat hij de Via dei Fori Imperiali aanleggen, die vanaf Piazza Venezia naar het Colosseum loopt en van daar naar zee voert.


Ondertussen verandert er staatkundig ook nog het een en ander. Na een jarenlange strijd over de gebieden van de Kerkelijke Staat wordt in 1929 het Verdrag van Lateranen ondertekend. Vaticaanstad wordt een soevereine staat binnen de stad Rome. Mussolini laat ook hier een groot deel van een volkswijk platgooien voor de aanleg van een brede straat, de Via della Conciliazione.

Ook elders in Rome wordt druk gebouwd. Zo stampt Mussolini voor de Wereldtentoonstelling van 1942 aan de rand van de stad de wijk EUR uit de grond, met het Foro Italico en het Colosseo Quadrato, het ‘Vierkante Colosseum’. De filmstudio’s van Cinecittà, het enorme gebouw dat moet uitgroeien tot station Termini… de bouwwerkzaamheden gaan onbegrensd door.

Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Italië kiest in eerste instantie de zijde van Duitsland. Pas in het najaar van 1943 sluiten de Italiaanse troepen zich aan bij de geallieerden. Vanaf dat moment krijgt Rome zwaar te lijden onder de luchtaanvallen; ook van die van geallieerde zijde. Rome wordt in juni 1944 bevrijd, maar is op dat moment bij lange na niet de stad zoals we die nu kennen. Voordat de oude monumenten weer net zo schitteren als voor de oorlog, zal er nog veel tijd en geld geïnvesteerd moeten worden...

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels