Romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romeColosseum-rome

Modern Rome

Na de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn op 2 juni 1946, wordt Rome de hoofdstad van de nieuwe Italiaanse republiek. De stad groeit enorm hard. Het aantal inwoners neemt toe tot ruim drie miljoen en er wordt volop gebouwd en uitgebreid, vooral aan de randen van de stad.

palazzo-dello-sport-romeZo wordt ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1960 in de wijk EUR het enorme Palazzo dello Sport opgetrokken, met een koepel die die van het Pantheon in het niet laat vallen. In het noorden van de stad verrijst, eveneens ter ere van de Olympische Spelen, een groot voetbalstadion, waar maar liefst 100.000 mensen van het spel kunnen genieten.

In de jaren tachtig en negentig wordt vooral hard gewerkt aan de restauratie van veel monumenten en het voltooien van grote bouwprojecten, zodat alles op tijd klaar is voor 2000, het grote jubeljaar, waarin enorme aantallen toeristen worden verwacht. Maar ook daarna volgen de ontwikkelingen elkaar in snel tempo op.

De oude stad moderniseert en geeft steeds meer van haar geheimen prijs. Oud en nieuw gaan daarbij hand in hand. Zo krijgen veel oudere gebouwen nieuwe, grotendeels culturele, functies. In het voormalige slachthuis in Testaccio bevindt zich nu bijvoorbeeld het MACRO Future, een museum voor moderne kunst, en in een voormalige elektriciteitscentrale aan de Via Ostiense worden beelden uit de collectie van de Capitolijnse Musea tentoongesteld. 

maxxi_museum-romeRome ontwikkelt zich in gestaag tempo verder. Zo is er het nieuwe MAXXI, het museum voor hedendaagse kunst; het Parco della Musica met het ultramoderne Auditorium; en de Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale. Er zijn ook steeds meer grote, unieke exposities, bijvoorbeeld in de Scuderie del Quirinale en het Chiostro del Bramante. En wat te denken van de geweldige audiovisuele tocht door een Latijnse domus in Palazzo Valentini?

Ook na deze moderne mijlpalen zit men in Rome niet stil. Men bouwt nog steeds aan metrolijn C, en stuit daarbij nogal eens op onverwachte vondsten. Ook wordt het Mausoleum van Augustus nu onder handen genomen, zodat het na jarenlange verloedering weer open kan voor het publiek. Genoeg reden dus om tijdens je bezoek aan de stad een muntje in de Trevifontein te gooien en de toekomst van de stad straks met eigen ogen te gaan zien...

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels