Nationale feestdagen in Italië
Op de belangrijkste Italiaanse feestdagen zijn de meeste musea en winkels in Rome gesloten. Houd hier tijdens het plannen van je reis rekening mee, zodat je niet onverwacht voor een dichte deur staat!
Feestdagen die in heel Italie worden gevierd:
*1 januari - Nieuwjaarsdag
*maart/april - Pasen
*25 april - Bevrijdingsdag
*1 mei - Dag van de Arbeid
*15 augustus - Ferragosto / Maria Hemelvaart
*1 november - Allerheiligen
*8 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis
*24 december - Vigilia / Kerstavond
*25 december - Eerste Kerstdag
In tegenstelling tot in Nederland is Tweede Kerstdag, net als Tweede Paasdag, geen officiele feestdag in Italië. Wel trekken veel Italianen er dan op uit om familie te bezoeken of een dagje de bergen in te trekken, maar veel winkels en musea zijn gewoon open. Ook Hemelvaart en Pinksteren worden in Italie lang niet zo groot gevierd als hier.
Op de Dag van de Arbeid hebben de meeste Romeinen vrij. De scholen en kantoren in Rome zijn gesloten en iedereen viert het feit dat er even niet gewerkt hoeft te worden. Op het Piazza San Giovanni in Laterano vindt 's avonds een groot concert plaats, waarbij veel Italiaanse zangers, zangeressen en andere performers de toegestroomde Romeinen en toeristen toezingen.
In augustus, als Rome toch al langzaam leger raakt vanwege de enorme hitte, kijkt elke Romein reikhalzend uit naar Ferragosto, het feest van Maria Hemelvaart. Niet alleen vanwege het feest zelf, dat vooral wordt gevierd met een urenlange lunch met vrienden en familie, maar vooral omdat deze dag het startsein van de zomervakantie is. De laatste twee weken van augustus is Rome uitgestorven; alle Romeinen zijn dan gevlucht naar het strand of de bergen om af te koelen van de hete weken in de stad.
Begin december staat Rome al in het teken van Kerstmis, met een grote kerstmarkt op het Piazza Navona, een tentoonstelling met een enorme verzameling presepi, kerststallen, prachtig versierde stratem, pleinen en winkels en enorme stapels panettone in de delicatessenzaken. Voor de Italiaan begint het kerstfeest op Kerstavond, met een diner dat alleen maar uit vis bestaat. Er wordt enorm uitgepakt met cadeaus, het kan niet duur en groot genoeg. Op Eerste Kerstdag is het tijd voor een bezoek aan de kerk en een uitgebreide lunch, die de rest van de dag duurt. Tweede Kerstdag wordt zoals gezegd niet echt gevierd, al maken veel Italianen van deze dag gebruik om bij te komen van de culinaire uitspattingen van de dagen ervoor.
Oud&Nieuw wordt in Rome groot gevierd, met een feestelijke happening op het Piazza del Popolo. Al dagen van tevoren begint men met de voorbereidingen. Er is muziek, vaak met optredens van grote Italiaanse artiesten, vuurwerk en natuurlijk nemen de feestende Romeinen ook heerlijke hapjes en drankjes mee.
Feestdagen die alleen in Rome groots worden gevierd:
*21 april - herdenking van het ontstaan van Rome, met festiviteiten op en rondom het Capitool en een enorm vuurwerkspektakel bij het Circus Maximus
*Pinksteren - tijdens de Mis in het Pantheon dwarrelen duizenden rozenblaadjes naar beneden. Lees hier meer over dit bijzondere gebeuren.
*24 juni - feest van de heilige Johannes
*29 juni - feest van Petrus en Paulus, met name in en rondom de Sint-Pieter zijn er veel plechtige bijeenkomsten en feestelijke momenten
*juli - het tien dagen durende feest van de Noiantri, de echte Romeinen, zoals de inwoners van Trastevere zich graag noemen
*5 augustus - ter ere van het ontstaan van de Santa Maria Maggiore sneeuwt het bloemblaadjes in deze kerk. Lees hier hoe bijzonder het is dit een keer mee te maken!
Ben je tijdens een van deze feestdagen in Rome, loop dan met de stroom mensen mee naar de pleinen, straten en kerken waar het feest plaatsvindt. Het is een unieke ervaring, want de Romeinen maken van elk van deze feesten een enorm spektakel, waar je ademloos naar zult kijken!