RomeColosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaancolosseum-romesint-pietersplein-rome

Hoe hoort het?

Voor een bezoek aan de meeste kerken in Rome gelden strikte kledingregels, uit eerbied voor de eigenlijke functie van een kerk.†De Romeinen die hier op elk moment van de dag binnenwandelen om even te bidden of te biechten weten precies wat wel en niet mag, maar voor iedereen die de stad voor het eerst bezoekt volgt hier enige uitleg over de kledingregels en gedragscode in de vele kerken die Rome rijk is.

Rome_info-dresscode.jpgZowel voor mannen als voor vrouwen geldt: geen korte broek, en voor vrouwen ook: geen korte rok. De benen moeten in elk geval tot over de knie bedekt zijn. Ook blote schouders zijn uit den boze. Een omslagdoek of sjaal meenemen is dan ook geen overbodige luxe, zo heb je altijd een manier om je blote schouders te bedekken en hoef je niet buiten op de rest van het reisgezelschap te blijven wachten. In sommige kerken zijn omslagdoeken beschikbaar, maar je kunt beter voorbereid zijn. Mannen moeten een hoed of pet altijd afzetten zodra ze de kerk binnentreden.

De gedragscode voor een bezoek aan een kerk in Rome mag duidelijk zijn: rennen, hard praten en fotograferen met flitslicht zijn niet toegestaan. Zeker als er een mis plaatsvindt, is het niet meer dan netjes om enige afstand te bewaren en tijdens het rondkijken zo min mogelijk te storen. Meestal is er op een briefje in het voorportaal te lezen op welke tijdstippen een mis plaatsvindt, zodat je gewaarschuwd bent en de kerk stilletjes kunt betreden.

Een bezoek aan een kerk is in principe altijd gratis. Wel kan er geld gevraagd worden voor het bezichtigen van een onderliggende crypte, oude Romeinse resten of een kapel met bijzondere schilderingen of kunstwerken.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels