Colosseum-romecolosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeVaticaanRome

Openingstijden in Rome

Het is natuurlijk eigenlijk onmogelijk om iets algemeens te zeggen over de openingstijden van de winkels en musea in Rome - het blijft ten slotte een Italiaanse stad, waar niets zeker is en waar elke dag anders kan zijn dan de vorige. Maar het is goed om in elk geval rekening te houden met onderstaande opmerkingen!

St_Pieter_Rome.jpgDe meeste kerken in Rome openen 's ochtends al vroeg hun deuren voor de eerste mis. Tot de lunchpauze (die meestal rond 13.00 uur begint, maar een uurtje eerder kan ook)†blijven de meeste kerken open, waarna ze tot het einde van de middag gesloten blijven. Vanaf†16.00 uur kun je meestal wel weer naar binnen.†Om 20.00 uur gaan†de meeste kerken weer dicht.

Ditzelfde geldt ook voor de winkels. Hoewel steeds meer winkels in Rome, zeker de grote ketens in de bekende winkelstraten,†de hele dag open blijven, hanteren veel†kleinere winkels dezelfde openingstijden als de kerken, dus van 9.00 uur 's ochtends tot 13.00 uur 's middags, en dan weer van 16.00 tot†20.00 uur.†

Ook de musea houden vaak dit tijdschema aan,†al zijn er heel veel musea en bezienswaardigheden die alleen 's ochtends open zijn. Check om teleurstelling te voorkomen dus goed de openingstijden van de plekken in Rome die je echt†graag wilt bezoeken. let hierbij ook op het feit dat veel bezienswaardigheden aparte openingstijden kennen voor de winter en de zomer. In de zomer zijn ze vaak langer of op meerdere dagen te bezoeken.

Op maandag zijn de meeste musea gesloten, behalve de Vaticaanse Musea, die juist op zondag gesloten zijn. Uitzondering is de laatste zondag van de maand, dan zijn de Vaticaanse†Musea niet alleen open maar ook nog eens gratis te bezoeken. Op de belangrijkste feestdagen,†zoals Nieuwjaarsdag, 1 mei, Ferragosto†(15 augustus) en Eerste Kerstdag, zijn de meeste musea†gesloten.†

Restaurants zijn voor de lunch geopend tussen 12.00 en 15.00 uur en voor het diner vanaf 19.30 uur. Uiteraard zijn er veel gelegenheden in Rome waar je de hele dag door kunt eten, maar de echte Romeinse osterie en trattorie†houden†zich strikt aan deze tijden.†Gelukkig zijn de meeste koffiebarretjes en†ijssalons van de vroege ochtend tot diep in de nacht geopend, zodat je je honger altijd op Italiaanse wijze kunt stillen!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels