colosseum-romeColosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeRomeVaticaan

Veilig op openbare wifi internetten in Rome? Zo pak je het aan

Een dagje wandelen door het openluchtmuseum dat Rome heet, gaat meestal gepaard met het meermaals raadplegen van online routeplanners. Ook het uitzoeken van een restaurant of het kopen van skip-the-line-tickets hoort erbij. Veel toeristen gebruiken daarvoor openbare wifi netwerken van bijvoorbeeld hun hotel of een restaurant. Maar is dat wel verstandig? 

Rome kent veel gratis wifi hotspots. Erg handig! Het gebruik van openbare wifi netwerken gaat echter gepaard met risico’s op het gebied van cybercrime. Hackers maken graag gebruik van deze netwerken om bij jouw persoonsgegevens te kunnen.

Via openbare wifi proberen ze inloggegevens, e-mails en zelfs bankgegevens te pakken te krijgen. Zeker op vakantie is dat allemaal erg vervelend. Stel je voor dat je nog allerlei leuke plannen had gemaakt om in Rome te doen, en je bankrekening blijkt ineens leeggeroofd. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Rome_wifi-internet
Hoe bescherm je je tegen hackers?
Nu wil je vast weten hoe je je kunt beschermen tegen hackers op openbare wifi netwerken. Dat is mogelijk met een simpel trucje: het gebruik van een VPN verbinding, bijvoorbeeld van NordVPN. Zo’n virtual private network legt een soort privéverbinding aan tussen jouw apparaat en een externe server. Die externe server maakt vervolgens verbinding met internet.

Een VPN heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het ervoor dat je dataverkeer versleuteld wordt. Dat houdt in dat alles wat je doet op internet eerst gecodeerd wordt, zodat anderen niet kunnen uitlezen wat bijvoorbeeld de inloggegevens zijn die je ergens hebt ingevoerd. Je kunt met een VPN dus zorgeloos inloggen bij je bank om te kijken hoeveel geld er nog op je rekening staat.

Ook kun je met een VPN je locatie verbergen. Je verbindt namelijk met een server op een andere locatie. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Rome verbinden met een server in Nederland. Andere internetgebruikers zien dan niet dat je in Rome bent, omdat ze alleen je virtuele locatie kunnen zien: Nederland. 

VPN en je internetsnelheid
Vooral als je in het buitenland even vlug iets op wilt zoeken, is het fijn om een snelle internetverbinding te hebben. Soms zorgt een VPN voor een wat tragere verbinding.  Dat geldt echter niet bij gebruik van NordVPN. Die provider scoort bij VPNGids namelijk een 8.5 op snelheid. En qua veiligheid zit je bij die VPN aanbieder al helemaal goed, want daarvoor krijgt NordVPN het rapportcijfer 10. 

VPN voor Nederlandse films en series in het buitenland
Interessant om te weten: ook om de Nederlandse Netflix te streamen is het handig om een VPN in te schakelen. Als je in Rome op Netflix gaat, zie je normaal gesproken al het Italiaanse aanbod van Netflix. Verbind je via VPN met een Nederlandse server, dan ontvang je gewoon al het aanbod dat je vanuit Nederland gewend bent.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels