sint-pietersplein-romeRomeColosseum-romecolosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Jeugdherberg Santa Severa: dromen in een kasteel aan zee

Dromen van de zee in een kasteel aan zee. Dat lijkt alleen in dromen te kunnen bestaan. Of in de realiteit van de allerrijksten. Maar nu heeft deze fata morgana wonderlijk genoeg toch gedaante gekregen in het hier en nu op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Rome: in het kasteel van Santa Severa, gelegen op een strand aan de Tyrreense zee, is nu een jeugdherberg te vinden!

Een schone kans
Het middeleeuwse kasteel, dat zo prachtig vanuit de rotsen oprijst en waar het op het strand eromheen op warme dagen wemelt van de Romeinen en lokale mensen die op zoek zijn naar verkoeling, werd in de viertiende eeuw gebouwd. Het is bijna onvoorstelbaar om te bedenken hoeveel golven er in al die eeuwen al tegen zijn flanken zijn geslagen. Evenzo onvoorstelbaar is de locatie waar de vesting werd opgericht; op een groen stuk van de kust van Lazio, op 50 kilometer van Rome en met uitzicht op de prachtige, helderblauwe zee. Niet gek dat de Order van de Heilige Geest zijn kans schoon zag en het kasteel voor meer dan 500 jaar in zijn bezit gehad heeft.

Rome_Castello_Santa_Severa

Europa's mooiste jeugdherberg
Sinds 1980 is de regio Lazio de eigenaar en zoals dat wel vaker gaat met grote bestuurlijke organen werd er voor meer dan 10 jaar niet naar omgekeken en stond het historische pand leeg. Tot in 2014, toen de verbouwingen begonnen om het kasteel om te toveren tot een jeugdherberg. In totaal zijn er 14 kamers geschikt gemaakt voor logées, die vooral zijn bedoeld voor jonge mensen en families. Het restaurant is geschikt voor 42 eters, dus zelfs als je niet in het hostel zelf slaapt, kun je proberen om een vorkje mee te prikken. De andere ruimtes kunnen gehuurd worden voor diners, culturele evenementen, bruiloften, conferenties en tentoonstellingen. Nicola Zingaretti, de president van de Lazio regio noemt het, objectief gesproken natuurlijk, 'Europa's mooiste jeugdherberg, misschien zelfs van de wereld, maar zeker de meest romantische'.

Rome_castello-santa-severa

Eten, wijn en ambacht
De transformatie echter is nog niet klaar; op het terrein rondom het kasteel komen café's en ateliers die zich richten op het eten, de wijn en de ambachten van de regio om zo Lazio nog eens extra op de kaart te zetten. En er komt een 'innovatie lab' als museum met virtual reality-elementen die inzicht geven in de geschiedenis van het kasteel.

Het Castello di Santa Severa én het strand zijn vanaf Rome te bereiken door de CivitaVecchia trein te nemen. Mocht je besluiten om hier te verblijven, dan sta je in 40 minuten in hartje Rome. Kijk voor meer informatie op de site van de Regio Lazio.

Castello di Santa Severa
Via Aurelia, Santa Marinella

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels