VaticaanRomekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeColosseum-romesint-pietersplein-rome

De heerlijkste gelato in hartje Rome

Je hebt ijsmonsters en je hebt ijsmonsters. Maar ook al gromt het innerlijke ijsmonster in jou maar heel zachtjes, als je door het centrum van Rome loopt op een willekeurige dag in het jaar en je ziet iedereen om je heen van de lekkerste gelati eten, dan kan dat zacht ronkende beestje in je niet anders dan heel hard gaan brullen. En waar moet je dan naar toe in het historisch centrum om zijn honger te stillen?†

Tre Scalini - Tartufo-ijs bij de wereldberoemde fontein
Bij deze zaak kun je geweldig ijs eten en dat doe je ook nog eens op een geweldige locatie in Rome. ĎTre Scalinií bevindt zich op Piazza Navona†en staat bekend om zijn tartufo-ijs met pure chocolade.†

Naar verluidt is dit het beste ijs van de hele stad in zijn soort. Zou het waar zijn? Neem gerust de proef op de som en oordeel zelf. Of kies bijvoorbeeld bramenijs met een toefje slagroom. De Vierstromenfontein van Bernini pal voor je neus maakt ook je ontbijt, kop koffie of diner in deze multi-functionele eetgelegenheid onvergetelijk.†

Tre Scalini
Piazza Navona 30-35, Rome

Rome_ijs-Tre-Scalini

Corona - citroen met basilicum?
'Corona'†is een piepkleine ijszaak in Rome gerund door Giancarlo Corona en zijn zoon Alessandro. Er zijn ongeveer dertig smaken en al het ijs wordt bereid in het laboratorium direct achter de toonbank.

We noemen een aantal van de meest bijzondere smaken: banaan met passievrucht, framboos met anijs, karamel met in absint gedoopte abrikozen en citroen met basilicum. Heb je liever een traditionele smaak als pistache of chocola, dan kom je bij de heren Corona echter ook aan je trekken. Tip: probeer eens een†granita†of†semifreddo†(een koud toetje dat op ijs lijkt).†

Corona†
Via Arenula 27 (Largo Argentina), Rome

Rome_Corona-ijs

Gelateria del Teatro - passie voor ijs
'Gelateria del Teatro' is geliefd onder Romeinen en ligt van oorsprong op een steenworp afstand van Piazza Navona. Tegenwoordig is er echter ook een tweede locatie, langs de Tiber. De afgelopen jaren is deze ijssalon ook onder toeristen in Rome steeds bekender geworden. En terecht, want het ijs is overheerlijk.

Er staat bijna altijd een rij voor de deur, maar laat je er niet van weerhouden aan te sluiten. Met een beetje geluk zie je eigenaar Stefano ter plekke het ijs bereiden. Mocht hij zijn beroemde ricotta-ijs met vijgen net klaar hebben, neem dan maar heel veel bolletjes!†Als het goed is proef je de passie die hij voor zijn werk voelt. Naar eigen zeggen is zijn zaak namelijk het resultaat van de grote liefde voor ijs die hij met zijn partner Silvia deelt.

Gelateria del Teatro
Via dei Coronari 65, Rome
Lungotevere dei Vallati 25, Rome

Il Gelato di San Crispino - verstopt onder glanzende deksels
Dit is een van de weinige ijssalons in Rome waar het ijs niet in enorm hoge bergen is uitgestald, maar verstopt zit onder de glanzend opgepoetste deksels.†Dat maakt de keuze er overigens niet gemakkelijker op. Bij San Crispino wordt er op ambachtelijke wijze ijs gemaakt en de specialiteit van het huis is merengue-ijs. Maar ook de†gelato di San Crispino, gemaakt van honing van SardiniŽ, is aan te raden als je hier voor het eerst een ijsje haalt.

De ijszaak heeft al diverse prijzen gewonnen, mede dankzij de bijzondere smaken. De ijssalon heeft twee vestigingen in Rome: een in een rustig straatje dicht bij de Trevifontein, de andere in de buurt van het Pantheon.†

Il Gelato di San Crispino
Via della Panetteria 42, Rome†
Piazza della Maddalena 3, Rome

Gelateria Della Palma - grootvaders ijs
Het enorme aanbod aan smaken is de belangrijkste trekpleister van 'Gelateria della Palma' aan de Via della Maddalena in Rome. Voor twijfelaars is het hier moeilijk om een keuze te maken, dus maak je borst maar nat.

De oorsprong van deze ijszaak gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw, toen grootvader Stefano Barberini een melkwinkel had. Bezorgde hij aanvankelijk vooral melk aan huis, langzamerhand specialiseerde hij zich in de productie van ijs. Zijn kleinzoon Claudio Patassini opende naar opa's voorbeeld in 1978 'Gelateria della Palma', waar je tegenwoordig uit 150 smaken kunt kiezen.

Gelateria della Palma†
Via della Maddalena 19-23, Rome†

Rome_gelateria-della-palma

GROM - ecologisch verantwoord
IJs van 'GROM' is zeer in trek bij zowel†de Romeinen als de toeristen. De eerste ijssalon opende in 2003 zijn deuren in Turijn en inmiddels is de keten uitgegroeid tot een van de populairste ijszaken van ItaliŽ. Ook in Rome heeft GROM meerdere vestigingen.

De rijen voor de toonbank zijn vaak lang, maar laat je hier niet door ontmoedigen, want het wachten is het waard. Probeer vooral het vanille-ijs naar authentiek recept (crema come una volta) en de verse vruchtensmaken!†

'GROM' staat niet alleen voor lekker ijs van verse ingrediŽnten, maar ook voor ideŽle zaken als biologische producten, duurzaamheid en ecologisch bewustzijn.

GROM
Via della Maddalena 30 (Pantheon)
Via†Agonale 3 (Piazza Navona)
Via dei Giubbonari 53 (Campo de' Fiori)†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels