Antico Caffe Greco
Volgens de overlevering werd het serveren van koffie in kleine kopjes voor het eerst toegepast in het Antico Caffè Greco in Rome. Napoleon zou onbewust de aanleiding hebben gegeven voor het ontstaan van de espresso. Hij voerde namelijk het continentaal stelsel in, waardoor het gebruik van koloniale producten werd verboden. De prijs van koffie steeg daardoor zo snel dat de mensen uit wanhoop gemalen bonen of kastanjes met een restje koffie mengden, hetgeen de smaak natuurlijk niet ten goede kwam.
Espresso
De barman van het Antico Caffè Greco nam hier echter geen genoegen mee. Broedend op een oplossing kreeg hij de geniale ingeving – uiteraard – tijdens het zetten van een gewoon kopje koffie. Hij besloot echte koffie te blijven zetten, maar hij serveerde deze koffie wel in een veel kleiner kopje. De geboorte van de espresso was hiermee een feit. En hoewel het verbod op koloniale producten later weer werd opgeheven, zijn de kleine kopjes koffie tot op de dag van vandaag blijven bestaan. Sterker nog: een kopje espresso won ook buiten Italië snel aan populariteit.
Wie een bezoek aan Rome brengt, moet dan ook zeker een espresso gaan drinken bij het nog steeds prachtige Antico Caffè Greco in de chique winkelstraat Via dei Condotti, vlak bij de Spaanse Trappen. Hoewel deze koffiebar omstreeks 1730 werd geopend en sinds 1953 zelfs de status van beschermd monument heeft, wordt elk kopje koffie vers gemalen – zoals het hoort!
Beroemdheden
Talloze beroemdheden gingen je in de loop der eeuwen voor. Goethe was er kind aan huis, maar ook Stendhal, Keats, Byron, Baudelaire, Carlo Goldoni, Mark Twain, Schiller, Casanova, Liszt, Wagner, Modigliani, paus Leo XIII en Orson Welles wisten de weg naar het Antico Caffè Greco te vinden. De bar hangt dan ook vol met souvenirs en kunstwerken van talloze beroemdheden en kunstenaars die er hun koffie mee betaalden.
Tenzij je met iets origineels komt aanzetten moet je nu gewoon betalen voor een kopje koffie, maar geloof me: het is die euro (als je aan de bar gaat staan tenminste – voor prijzen op het terras staan we niet in) meer dan waard!
Onzekere toekomst
Maar hoe historisch de kopjes koffie die hier aan de bar geserveerd worden ook zijn, er is een kans dat het caffè in de trieste voetsporen zal treden van Bar del Pace, een ander historisch instituut in Rome, dat na jarenlang gesteggel en protest toch medio 2017 zijn deuren moest sluiten. Begin 2018 is het namelijk duidelijk geworden dat het café wellicht niet langer kan open blijven als ze mee moeten gaan in de huurverhoging en ze dus maandelijks nog meer dan de €18.000 huur kwijt die ze nu betalen.
En zoals vaker het geval zodra het gaat over iets wat de Romeinen na aan het hart ligt, heeft het nieuws over deze nieuwe ontwikkeling zich als een vuurtje verspreid en heeft de Italia Nostra, een organisatie die zich bezighoudt met de bescherming van Italiaans erfgoed, meteen zowel bij de UNESCO als bij het Italiaanse ministerie voor Cultuur en Rome's burgemeester Virginia Raggi een verzoek neergelegd om in te grijpen.
De eigenaren van het Antico Caffè Greco Srl hebben tot en met 20 maart de tijd om samen met de eigenaar van het gebouw, het Israëlische Ziekenhuis in Rome, tot een overeenstemming te komen. Het Italiaanse dagblad Corriere della Sera bericht dat de voorzitter van de Raad van Bestuur van het café echter positief is dat er een akkoord zal komen, zelfs als dat betekent dat ze het moeten kopen.
Antico Caffè Greco
Via dei Condotti 86, Rome