kerst sint-pitersplein romeVaticaanColosseum-romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-rome

Koffie met kunst in Rome

Een voor de hand liggende combinatie in Rome: koffie en kunst. Met kunst word je in Rome als het ware om de oren geslagen. Maar ook de koffie wordt hier tot kunst verheven. Geen standaard bakkie troost, nee, een kopje koffie wordt hier feilloos afgestemd op de individuele wensen. Om er slechts enkele te noemen, lekker sterk (ristretto), niet te sterk (lungo), macchiato (met een wolkje melk) of schiumato (met een beetje opgeklopt schuim), niet in een kopje maar in een glas (al vetro).

Heel vaak, vooral in het centrum van Rome, bevinden kunst en koffie zich bij elkaar om de hoek. Maar op de drie adresje hieronder zijn kunst en koffie letterlijk met elkaar verweven. 

Caffè Canova Tadolini - koffie in een beeldhouwatelier
Bij Caffè Canova Tadolini in Rome drink je koffie tussen de beelden en kunstwerken die Antonio Canova en Tadolini maakten.

De koffiebar Canova Tadolini bevindt zich in een oud atelier van beeldhouwer Antonio Canova, dat hij na zijn dood naliet aan zijn leerling Tadolini. Je drinkt hier koffie tussen de beelden die Canova en Tadolini maakten. Prachtige borstbeelden, ruiters te paard, leeuwen, heiligen, goden en engelen kijken op je neer. Achterdoor kun je nog een kijkje nemen in de werkplaats zoals die er ooit uitgezien moet hebben.

Caffè Canova Tadolini 
Via del Babuino 150, Rome

Rome_koffie-Canova-Tadolini

Caffetteria Dart - het museumcafé van het Chiostro del Bramante
In de voormalige kloosterzalen van het Chiostro van Bramante, vlak bij het Piazza Navona in Rome, worden regelmatig schitterende tentoonstellingen gehouden. Op de eerste verdieping van het klooster ligt echter ook een van de mooiste museumcafés van Rome, Caffetteria Dart.

Hier geen sissende espressoapparaten en druk pratende en gebarende Romeinen, maar een haast verstilde plek, zo op een steenworp afstand van het geweld van de portretschilders, straatventers en levende standbeelden op het Piazza Navona. Vrij toegang, ook zonder museumbezoek.

Caffetteria-Bistrot Dart (in het Chiostro van Bramante)
Via della Pace, Rome 

Rome_caffetteria-dart

Caffè Doria 
Caffè Doria is het museumcafé van Palazzo Doria Pamphilj, waar je na al die opgedane indrukken even kunt ontnuchteren voor je weer de hectische Via del Corso instapt. Naast espresso, cappuccino, latte macchiato en 48 verschillende soorten thee kun je je hier te goed doen aan een ijskoude cappuccino om de laatste hersenspinsels over de warme stem van prins Jonathan uit je hoofd te laten verdwijnen…

Caffè Doria maakt deel uit van het Palazzo Doria Pamphilj in Rome, dat is vernoemd naar twee aristocratische families: de familie Pamphilj en de familie Doria. Enorme kunstliefhebbers, die generaties lang honderden kunstwerken van formaat verzamelden. Een deel van de collectie is nu te zien in enkele vertrekken van het palazzo, die zijn opengesteld voor het publiek. Het palazzo is overigens ook nu nog in handen van de familie Doria Pamphilj; sommige vertrekken worden zelfs nog door leden van de familie bewoond.

Rome_caffe-doria

Caffè Doria heeft twee ingangen; eentje via het museum aan de Via del Corso en eentje aan de Via della Gatta.

Caffè Doria 
Via della Gatta 1, Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels