Vaticaankerst sint-pitersplein romeColosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-romeRome

Niet zomaar een bakkie doen in Rome

Un caffè, per favore, één koffie graag, lekker sterk (ristretto), niet te sterk (lungo), macchiato (met een wolkje melk) of schiumato (met een beetje opgeklopt schuim), niet in een kopje maar in een glas (al vetro). Ja, Italianen zijn nu eenmaal onverbeterlijke individualisten en de inwoners van de hoofstad van Italië maken daarop geen uitzondering.

Gelukkig zijn de Romeinse barkeepers uiterst rap en behendig, soms bij het acrobatische af, en zelfs in de grootste drukte vervullen zij nog de gecompliceerde wensen van hun klanten. Sterker nog, vaste klanten - en dat kunnen er honderden per dag zijn - hoeven niet eens te zeggen hoe ze hun koffie willen, een knikje of vragend opgetrokken wenkbrauw is voldoende. Een minuut later staat het perfecte kopje koffie op de toonbank, precies zoals de klant 'm het liefst heeft.

Koffie is bijna overal lekker in Rome. De redactie van Rome-Nu tipt enkele bijzondere, beroemde of minder beroemde bars in het centrum van de stad. Maar het is zeker ook de moeite waard om binnen te lopen in een van de ontelbare kleine barretjes op de hoek van de straat voor een snelle kop koffie of cappuccino. 

Rome_gran-caffe-caffettiera

Gran Caffè La Caffettiera - koffiesalon met Napolitaanse roots
Aan een van de mooiste pleinen in het hart van het oude Rome vind je Gran Caffè La Caffettiera, een koffiesalon met Napolitaanse roots. Je kunt hier een snelle espresso drinken aan de bar, maar het heerlijke terras nodigt uit tot een langere koffiepauze. 

Gran Caffè La Caffettiera
Piazza di Pietra 65, Rome

Caffè Greco - voor een historisch kopje koffie
Wie een bezoek aan Rome brengt, moet dan ook zeker een espresso gaan drinken bij het nog steeds prachtige Antico Caffè Greco in de chique winkelstraat Via dei Condotti, vlak bij de Spaanse Trappen. Hoewel deze koffiebar omstreeks 1730 werd geopend en sinds 1953 zelfs de status van beschermd monument heeft, wordt elk kopje koffie vers gemalen – zoals het hoort!

Rome_antico_caffe_greco

Talloze beroemdheden gingen je in de loop der eeuwen voor. Goethe was er kind aan huis, maar ook Stendhal, Keats, Byron, Baudelaire, Mark Twain, Schiller, Casanova, Liszt, Wagner, Modigliani en Orson Welles, om er een paar te noemen. De bar hangt dan ook vol met souvenirs en kunstwerken van talloze beroemdheden en kunstenaars die er hun koffie mee betaalden. Tenzij je met iets origineels komt aanzetten moet je nu gewoon betalen voor een kopje koffie, maar het is die euro (als je aan de toonbank blijft staan tenminste – voor prijzen op het terras staat Rome-Nu niet in) meer dan waard!

Rome_antico-caffe-greco

Even zag het ernaar uit dat dit café in de trieste voetsporen zou treden van het Antico Caffè della Pace, een ander historisch instituut in Rome, dat na jarenlang gesteggel en protest toch medio 2017 zijn deuren moest sluiten. Voorlopig is het gelukkig nog open! Elders op deze site lees je meer over dit historische café.

Antico Caffè Greco
Via dei Condotti 86, Rome 

Barnum Café - voor een ontspannen kopje koffie 
Deze gezellige koffiebar annex huiskamer ligt verstopt in een smal pelgrimssteegje achter het drukke Campo de’ Fiori in Rome en biedt alles wat een koffiebar moet hebben: goede koffie, versgebakken lekkernijen voor erbij, een ontspannen sfeer, wifi, leuke mensen en altijd wat te zien of te beleven. Binnen is het ’s ochtends meestal rustig, vanaf het middaguur zijn alle stoelen en tafeltjes nodig voor de lunch, waar de werkende Romein uit de buurt, hongerige toeristen en dagjesmensen op af komen.

Rome_barnum-caffe

Het fijne aan Barnum Café is de pretentieloosheid; simpele, maar lekkere gerechten, zoals soepen, quiches en salades en voor een hele redelijke prijs. De mensen gaan ook weer zo snel weg als ze gekomen zijn, dus na de lunch ebt de drukte weer weg. Aan het einde van de middag druppelen ze weer langzaam binnen voor uitgebreide aperitivo, een lekker wijntje of een diner. Locals, intellectuelen en een handjevol toeristen, de ultieme combinatie!

Barnum Café
Via del Pellegrino 87, Rome

Rome_barnum-cafe

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels