sint-pietersplein-romeColosseum-romecolosseum-romeVaticaanRomekerst sint-pitersplein rome

Deze laatste zomer

Openhartig blikt Cesarina Vighy in Deze laatste zomer terug op haar leven, op haar jeugd in VenetiŽ en Padua, haar tijd in Rome, het langzaam ouder worden. Vighy herinnert zich zowel de goede als de slechte dingen uit haar leven en maakt je op een indringende manier deelgenoot van de gevoelens die deze herinneringen oproepen.

vighy-deze-laatste-zomer.jpgVighy heeft niet zomaar besloten haar herinneringen op zoín late leeftijd (in ItaliŽ verscheen Deze laatste zomer toen ze ruim 73 was) aan het papier toe te vertrouwen. Ze werd getroffen door een zeldzame neurologische aandoening die haar leven aanzienlijk snel zou doen eindigen. Wat doe je als je lichaam niet meer luistert naar je geest, als je weet dat je binnenkort niet meer zult kunnen lopen of praten? Vighy besloot Ďmet ironie afscheid te nemen van het levení door haar levensverhaal op te tekenen. ĎIk doorbreek een taboe, en de literatuur heeft me daarbij geholpen en me geleerd ermee om te gaan,í aldus de schrijfster.

Deze laatste zomer werd in ItaliŽ enthousiast ontvangen. Het boek werd bekroond met de Premio Campiello Opera Prima en genomineerd voor de Premio Strega, de twee belangrijkste literaire prijzen in ItaliŽ. De jury van de Premio Campiello Opera Prima verwoordde haar oordeel als volgt: ĎEen prachtige beschouwing over oud worden. Een boek dat indringend, in droge bewoordingen, vol zelfspot maar tegelijkertijd zeer ontroerend, een heel leven beschrijft. Dit is het op waarheid gebaseerde verhaal van een vrouw die vecht tegen ziekte en het einde van haar leven. Een uniek en intens boek.í

Dat het boek ook in het buitenland een steeds groter succes wordt, kan Cesarina Vighy helaas niet meer met eigen ogen zien. Ze overleed op 1 mei 2010 in haar woonplaats Rome. Haar dood sloeg in ItaliŽ in als een bom, de media berichtten dagenlang over haar boek Ė maar vooral over haar leven, dat ze zo open en oprecht beschrijft dat het voor ieder van ons wel iets herkenbaars bevat.

Deze laatste zomer
Cesarina Vighy
uitgeverij Orlando
ISBN 9789022959671
Ä 8,09 (paperback)
Ä 7,99 (ebook)

Bestel Deze laatste zomer bij bol.com

Bestel hier het ebook

† † † †

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels